Вести

Полагањем венаца обележена су Три октобра у Маршићу, Илићеву и Грошници

Полагањем венаца крај споменика у Илићеву, Маршићу и Грошници обележена су Три октобра, манифестација којом Крагујевчани чувају сећање на невино страдале житеље ова три села, које је немачка војска стрељала 19. октобра 1941 године. Као чин освете, тог дана је убијено више од 400 недужних цивила, села су спаљена и то је био само почетак одмазде окупатора, увод у трагедију коју Крагујевац и читав свет памте.

У име града, комеморативном скупу у Илићеву, присуствовао је Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт, док су комеморативним скуповима у Маршићу и Грошници присуствовали градоначелник Никола Дашић и Данка Андоновски, чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима.

Негујемо културу сећања као Крагујевчани, Шумадинци, Срби, шаљући поруке мира са оваквих места које имају тежину поготово у данашњем времену када имамо страховита страдања недужног цивилног становништва и у украјинско-руском рату и на Блиском истоку – казао је градоначелник Дашић.

Октобар је најтужнији месец за Крагујевац и Крагујевчане када се сећамо наших суграђана који су страдали на овим местима, а наша је обавеза да за будуће генерације чувамо сећање на њих и сваке године позивамо на мир и свет опоменемо да се овако нешто нигде и никада не понови – поручио је Предраг Стевовић, након комеморативног скупа у Илићеву.

Свештенство Епархије шумадијске одржало је опела, а поред представника града, венце су крај три спомен обележја положили представници Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, СУБНОР-а, савета месних заједница, политичких партија...

 

Извор: Град Крагујевац