Вести

Полагањем венаца на Громовића улазу одата почаст жртвама

Служењем парастоса и полагањем венаца крај спомен-обележја код Громовића улаза, у присуству представника локалне самоуправе, Равногорског покрета и политичких партија данас је одата пошта жртвама револуционарног терора 1944. године. У име Града Крагујевца венце су положили Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града и Александар Лазовић, шеф Кабинета градоначелника.

За Крагујевац је важно да поруку мира коју шаље током читавог октобра пошаље и са овог места где се на крају Другог светског рата догодило да због различитих идеолошких схватања, убеђења или уверења једна група људи страда од братске руке, нагласио је Петрашиновић. Историја је показала да увек када су Срби били јединствени, успевали су да победе и постигну највише резултате, а када су били разједињени долазило је до људске патње, трагедије, великог броја рањених, убијених. Оно што одавде увек поручујемо јесте да никада више брат не сме да удари на брата, друг на друга, комшија на комшију, да морамо да будемо заједно, јединствени и сложни. Трагедија каква се десила у Крагујевцу почетком 1941. као и она крајем Другог светског рата, никада се не сме поновити, поручио је Петрашиновић.

На данашњи дан 1944. године, у Капислани некадашњег Војнотехничког завода, партизани су стрељали више стотина угледних Крагујевчана и становника околних места чији тачан број и имена још увек нису утврђени.

 

Извор: Град Крагујевац