Вести

Почетак сарадње са тимом америчких лекара

На позив Дома здравља, десет америчких лекара различитих специјалности – чланова удружења Хришћанска медицинска асоцијасија, први пут бораве у Крагујевцу где ће посетити Универзитетски клинички центар и Медицински факултет са циљем успостављања дугорочне сарадње. За њих и њихове домаћине, градоначелник Никола Дашић и Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, приредили су пријем у згради Града.

Лекари из удружења „Хришћанска медицинска асоцијасија“ које има 19 000 чланова боравиће у Крагујевцу три дана. У зависности од специјалности, неки од њих ће посетити Универзитетски клинички центар, специјалисти породичне медицине ће посетити Дом здравља, док је у среду планирано да специјалисти и професори хирургије, оториноларингологије и инфектологије одрже предавање студентима Медицинског факултета.

Као и у сваком другом послу, не постоји коначно знање, увек постоји простор да се знање унапређује и проширује. Веома је битно да наши доктори имају контакт са светом, а овакве посете им пружају могућност да уживо размене искуства са експертима из различитих области медицине и једни од других науче нешто ново.

Таква искуства смо имали и са чувеним шпанским спиналним хирургом, Норбертом Вентуром који је у Крагујевцу и Србији извео преко стотину операција најтежих деформитета на кичми. До тог тренутка, док он није дошао у Крагујевац, наша деца са тим проблемима су се лечила у иностранству што је изискивало велике трошкове лечења, али захваљујући сарадњи са доктором Вентуром велики број наших лекара је обучен да те интервенције изводи овде – казао је градоначелник Дашић.

Директор Дома здравља, Василије Антић истакао је да је ово први пут да једна група од десет лекара различитих специјалности долази у Крагујевац и да је по његовом мишњељу ово добар почетак дугорочне и плодне сарадње и залог за будућност новим генерацијама лекара.

Америка има изванредну медицину, и ми желимо да разменимо искуства, да заједнички радимо како бисмо унапредили лечење наших пацијената. Очекујем и да неки од наших млађих колега у оквиру ове сарадње посете здравствене центре у Америци, тако да је ово залог за будућност и за нове генерације лекара да сарађују са земљом која је можда најмоћнија у медицини у свету казао је Антић.

Један од чланова делегације лекара, Џон Фенсис, специјалиста опште хирургије истакао је да чланови овог удружења посећују различите земље у којима волонтерски покажу колегама у лечењу пацијената и размени знања.

Радујем се овој посети јер је рад са студентима управо оно што волим да радим. Посећујемо многе земље, од Африке, до Македоније. Наш тим лекара који долази у овакве посете је састављен од различитих специјалиста и то је један од бенефита које ове посете имају, јер имају могућност пружања и обухватања великог броја студената, научних области и пацијената – казао је Џон Фенсис.