Вести

Почели радови на уређењу фасада у центру града

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, помоћник градоначелника за реализацију капиталних пројеката и сарадњу са Владом РС Александар Милошевић и директор Завода за заштиту споменика културе, Ненад Карамијалковић, заједно са представницима грађевинске фирме „Јадран“, обишли су данас радове на реконструкцији фасада у старом градском језгру.
 
"Велико је задовољство видети да почињу радови на фасадама. У плану је да се фасаде 22 објекта у потпуности занове и осветле, како бисмо наш Крагујевац учинили лепшим. С радовима смо почели најпре на објекту који је грађанима познат као зграда "Просвете". Овај објекат је изграђен још пре Великог рата и у њему је својевремено боравио краљ Александар Први Карађорђевић поводом прославе стогодишњице тадашње Мушке гимназије. Завод за заштиту споменика културе је 1979. године под заштиту ставио централно градско језгро и објекте који носе карактер заштићеног културног добра", рекао је Никола Дашић.
 
Зграда бивше "Просвете" саграђена је 1911. године. Припадала је богатом гвожђарском трговцу Милану Николићу. Након Другог светског рата, зграда је одузета  власнику и у њу је смештена књижара "Просвета", а данас је у њој једна од многобројних банака које су се уселиле у репрезентативна стара здања у крагујевачкој пешачкој зони.
 
Рок за завршетак радова на рестаурирању прве фасаде је 120 радних дана. Радови ће се наставити на згради са фигурама атласа, а потом на згради "Пека" у којој се налази пекара "Јевтић".
 
Завод за заштиту споменика културе Крагујевац је пре годину дана урадио студију ревитализације 22 зграде у старом градском језгру, на основу које је урађен пројекат и опредељено 100 милиона динара за ову намену.
 
 
 
Извор: kragujevac.rs