Вести

Почели радови на санацији фасаде зграде са атласима

Градоначелник Никола Дашић са сарадницима обишао је данас радове на реконструкцији фасада у старом градском језгру. Тиме је озваничен почетак радова и на стамбено пословном објекту у улици 27. марта, познатијем као зграда са атласима. У питању су стари објекти – непокретна културна добра под заштитом државе, који су естетски нарушавали изглед града и угрожавали безбедност корисника. Предузимањем мера техничке заштите фасада град Крагујевац испуњава законом установљену обавезу да сачува културно наслеђе које ужива посебну заштиту.

Крагујевац је коначно кренуо да се улепшава и подмлађује, а то је још један сан који се испуњава, рекао је градоначелник Никола Дашић. Фасада некадашње Просвете је већ дуже време у реконструкцији. Главни фасадерски радови су завршени и сада креће замена столарије а онда завршно малтерисање. Извођачи радова очекују да посао буде окончан почетком јуна а уколико овако лепо време послужи можда и пре тога. Једва чекам тренутак да се објекат открије и уз ново амбијентално осветљење, засветли у пуном сјају.

Зграда са атласима на којој данас званично почињу радови је нешто захтевнија због орнамента. Рок за завршетак радова је 150 дана.

Иначе, на основу студије ревитализације фасада у старом градском језгру идентификовано је 22 објекта за реконструкцију. За добар део тих објекта од ресорног министарства добили смо сагласност односно старатељство за спровођење мера заштите. Колико год да урадимо годишње три или четири, важно је да се тај процес константно одвија, јер увек постоје објекти које треба обновити као што је рецимо зграда суда или Прве гимназије, поручио је градоначелник Дашић.

Студијом ревитализације фасада у старом градском језгру, коју је урадио Завод за заштиту споменика културе, обухваћени су објекти из периода 19. и 20. века, који су важни за културу сећања и за историју архитектуре нашег града, нагласио је Ненад Карамијалковић дирктор Завода. Углавном су то објекти који се налазе у Главној односно улици Краља Александра и улици 27. марта, све до Регентове куће где је боравио краљ Александар током Првог светског рата. Приоритет је утврђен на основу степена оштећења и према речима Карамијалковића, Завод за заштиту споменика културе очекује да уз финансијску подршку града студију реализује у наредне три до четири године. На тај начин фасаде с краја 19. и почетка 20. века биће сачуване у оригиналном изгледу стилских одлика и декоративних елемената, а тако уређене и осветљене постаће украс нашег града.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs