Вести

Почела реализација пројекта Чиста Србија у Крагујевцу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, боравио је у Крагујевцу. Момировић је том приликом са градоначелником Крагујевца, Николом Дашићем најпре најавио почетак реализације пројекта "Чиста Србија" а потом је посетио и просторије ГО СНС у Крагујевцу. Момировић је са руководством странке и бројним чланством разговарао о бројним важним пројектима Владе Србије.

У присуству Чен Бо амбасадорке Народне Републике Кине, Томислава Момировића и Николе Дашића у Крагујевцу су, у оквиру пројекта "Чиста Србија", почели радови на постављању нове канализационе мреже. У оквиру прве фазе пројекта, биће изграђено 40 од предвиђених 360 километара канализационе инфраструктуре и атмосферске канализације, чиме ће бити решен један од горућих комуналних проблема.

"Захваљујући том пројекту комплетан град и приград биће покривен најмодернијом канализационом мрежом", рекао је Дашић и додао да је већ испројектовано 42 километра. "Четри куће, међу којима и наш ЈКП Водовод и канализација, раде пројектовање и очекујемо до краја априла, да свих 360 км буду заокружени пројектима. Вредност овог пројекта је 190 милиона евра. Међутим, у свему томе, нису  најзначајније бројке него чињеница да ми остављамо будућност нашој деци -лепшу и чистију Србију. Мислим да овај пројекат чини додатни искорак", поручио је Дашић.

Говорећи о комплетном пројекту Чиста Србија који ће бити реализован у Крагујевцу, министар Момировић је рекао да он поред изградње 360 км најсаверменије канализационе инфраструктуре, подразумева два посторојења за пречишћавање отпадних вода, санацију постојеће депоније и изградњу новогрегионалног центра за управљање отпадом. "Желимо да грађани Крагујевца имају комуналну инфраструктуру и еколошке услове као земље развијене Европе. Ми морамо нашој деци да оставимо чисту Србију и на томе радимо. Зато покрећемо овај огромни инвестициони талас у комуналну инфрастуктуру односно у еколошке пројекте. У наредних пет година инвестираћемо четири милијарде евра како би 80 посто локалних самоуправа у Србији имало изграђена постројења за пречишћавање оптадних вода и канализациону инфраструктуру." 

Момировић је нагаласио да је то суштински важно за нашу земљу и да од тога нећемо одустати.

Момировић се захвалио амбасадорки НР Кине Чен Бо на свему што су до сада заједно постигли. "Фокус наше пажње усмерен је на ауто путеве, брзе саобраћајанице и пруге, али оно што данас овде почињемо у старој престоници Србије, инвестициони талас који смо заједно покренули у области екологије, јесте оно што је кључно за ову земљу", рекао је Момировић.

Захваљујући се на поверењу које је указано кинеским компанијама, екселенција Чен Бо је оценила да сваки пут кад посети Крагујевац примећује напредак у развоју.  "Данашњи пројекат има велики значај за заштиту животне средине, а пре свега за побољшање квалитета живота. То је важан део великог пројекта Чиста Србија и срећна сам што ће кинеска компанија дати свој допринос", рекла је Чен Бо и изразила уверење да ће кинеска компанија ЦРБЦ као и увек до сада испунити своје обавезе на време, успешно и квалитетно.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs