Вести

Озваничена сарадња града Крагујевца и Руског дома у Београду

Конвенцијом коју су потписали градоначелник Никола Дашић и директор Руског центра за науку и културу Јевгениј Александрович Баранов, у присуству председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића и члана Градског већа за културу Миљана Бјелетића, озваничена је сарадња између града Крагујевца и Руског дома у Београду.

Потписивањем овог документа настављамо да одржавамо добре односе са руским народом, истакао је градоначелник Дашић. Ми већ имамо дугу традицију сарадње на пољима образовања, културе и науке, али желимо да буде садржајнија, богатија и видљивија. Тако је 1988. године основана и НВО Школа мира из које се касније изнедрио крагујевачки Центар за младе. Пре неколико година тај Центар је започео пројекат Српско руски мост културе, а у мају прошле године у оквиру Народне библиотеке Вук Краџић почео је са радом и Руски кутак. То су поља на којима можемо знатно да допринесемо једни другима, као народи који имају значајну повезаност кроз историју, поручио је Дашић.

Наше народе повезује трагична историја, нарочито у Другом светском рату, која је за мене као човека веома битна, рекао је Јевгеније Александрович Баранов директор Руског центра за науку и културу, који је пре тога 25 година радио као дописник руске државне телевизије. Крагујевац је велики град, пун активности, те стога желимо да овдашњем становништву покажемо руску културу и наше могућности.

Према речима Миљана Бјелетића члана Градског већа за културу ова Конвенција предвиђа могућност двосмерне сарадње. Наша иницијатива је да љубитељима руске културе и уметности у Београду приближимо наше домете, који завређују пажњу и шире јавности. С нестрпљењем ишчекујемо и руске уметнике из различитих области уметничког стваралаштва. Сарадња може да се заснива, проширује и учвршћује и на другим пољима, као што су образовање, наука итд. Русија је земља изузетно богате културе и традиције, којој желимо да на овај начин отворимо врата, како би заузела важнију улогу и на нашем поднебљу. Верујем, истакао је Бјелетић, да ће у наредном периоду наша публика имати прилику да ужива у квалитетним програмима.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs