Вести

Отворена Палата правде у Крагујевцу

У присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић, представника правосудних органа и града Крагујевца, највећи новоизграђени објекат Министарства правде отворила је министарка Маја Поповић. Палата правде простире се на 25 000 квадрата, а средства у износу од 3,2 милијарде динара обезбеђена су из буџета Републике Србије.

Палата правде је седиште 11 правосудних органа, има 24 суднице, 72 кабинет суднице, 12 тужилачких истражних кабинета, шалтер салу, писарницу и архивски простор, који задовољавају највише корисничке и технолошке стандарде.

Овај савремено опремљен објекат, грађанима омогућава да на једном месту, ефикасно, брзо и са што мање трошкова обаве све послове везане за надлежности институција које се налазе у овом објекту, истакла је Маја Поповић. Правосудни органи смештени у овом објекту, надлежни су  за подручје на којем живи око 2,5 милиона грађана Републике Србије, па ће услови које новоизграђени објекат нуди омогућити да имамо лакши приступ правди, а самим тим и већу ефикасност правосуђа.

Захваљујући се градоначелнику Николи Дашићу на подршци и помоћи у изградњи инфраструктуре за потребе Палате правде, Маја Поповић је честитала свим колегама који ће радити у овој згради, свим грађанима Крагујевца и свим грађанима Србије што смо заједно, рекла је Поповић, успели да створимо услове за изградњу овог велелепног здања у срцу Шумадије, које ће бити понос целе Србије.

Крагујевац је добио једну од најлепших и најмонументалнијих зграда, не само у систему правосуђа, већ уопште, од свих наших јавних институција, рекла је на отварању Палате правде, премијерка Ана Брнабић. Говорећи о реформама у правосуђу и промени Устава, она је казала да, ова монументална зграда, нашим грађанима неће значити ништа без истинских реформи нашег правосуђа, независних судија, одговорног и ефикасног судства и тужилаштва. Зато је било важно да стварамо боље услове за рад правосудног система, обезбедимо и да људи у сличним зградама широм Србије, па и у овој, могу да раде свој посао на најбољи могући начин, одговорно и по савести штитећи грађане, ред и законе наше земље, поручила је премијерка Ана Брнабић.

Ово је објекат са којим ћемо моћи да се похвалимо свуда. Када имате одговорну државу и одговорног председника, онда има довољно средстава у буџету Републике Србије да овакав објекат може да се изгради, а опет, са друге стране, када имате градоначелника који домаћински води град, онда и град може да помогне и инфраструктурно и комунално опреми парцелу како би овакав објекат могао у потпуности да буде функционалан, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца. У близини ове зграде се граде Центри изврсности, недалеко одавде је Државни дата центар и све су то објекти који су препородили град Крагујевац што, навео је председник Петрашиновић, даје велики ентузијазам и наду, да ће Крагујевац у наредним годинама још снажније и још боље да се развија и гради.

Председник Апелационог суда, Александар Блануша, у име 11 правосудних државних органа, грађана Крагујевца, Шумадије, централне Србије, захвалио се руководству државе, како је истакао, на највећој инвестицији у историји нашег правосуђа која нас је преселила из зграде саграђене 1905. године у зграду 21. века. Ова зграда има око 1000 просторија, 25 000 квадрата, више од 100 судница које су опремљене најсавременијом техником. Уз наш вредан рад, објекат испуњава све факторе који су битни за остварење оног идеала који зовемо суђење у разумном року, казао је председник Апелационог суда.

 

 

 

 Извор: kragujevac.rs