Вести

Отворена изложба графика Пабла Пикаса у згради Окружног начелства

Након свечаног отварања Трга Радомира Путника,  у некадашњој згради Окружног начелства отворена је изложба графика Пабла Пикаса којој су поред представника града присуствовале многобројне званице из јавног живота.

Имам част да кажем да су у овој прелепој згради постављене графике једног од највећих планетарних уметника. Стицајем неких лепих околности смо у прилици да ову колекцију имамо на зидовима простора који није уобичајена галерија. Ови зидови имају историју а оплемењени уметношћу вреде још више. Позвала бих Крагујевчане да у наредних месец дана погледају изложнбу, да искористе ову јединствену прилику  и да покушамо да у ових месец дана оплеменимо нашу душу добром причом и добром уметношћу. Поносна сам јер је вечерас много лепо бити Крагујевчанка – казала је Ана Петровић, чланица Комисије за друштвене делатности Привременог органа града Крагујевца.

На изложби су представљене графике из различитих раздобља и разних тематика, као  колоритне литографије једног од највећих и најутицајнијих уметника 20. века.  Колекција графика са ове изложбе власништво је галерије „Vinsconti Fine Art“ Живе Шкодлар Вујић и Лазара Вујића.

Пабло Пикасо је уметник који својим стваралаштвом увек изнова привлачи пажњу публике свих генерација. За собом је оставио велики сликарски опус, у коме његов графички опус који је стварао током читавог живота, представља врло значајну целину. Импресиван је и податак да је створио око 2500 графичких радова од којих је највећи број рађен  у техници црно беле гравуре. На изложби је представљен комплет малих гравура „Елуардове мапе“, мапе графика „Двојна флаута“, „Флора и фауна Антиба“. Један од најимпресивнијих радова ове збирке графика је „Глава младе девојке“, црно-бела литографија која није прављена у серији, већ је остало сачувано тек неколико отисака, а на којој је вероватно представљен лик његове велике љубави, сликарке и књижевнице Франсоа Гило.

 

Изложба  графика ће радним данима бити отворена за посетиоце од 17.00 – 20.00 сати, а викендом од 11.00 до 14.00 сати.

 

Извор: Град Крагујевац