Вести

Отворен Центар за хипербаричну медицину – Улагање у будућност и здравље Крагујевчана

Центар за хипербаричну медицину Факултета медицинских наука данас је званично отворен у просторијама Завода за здравствену заштиту радника. Свечаном отварању присуствовали су градоначелник Никола Дашић, проф.др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа, Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и др.

Отварање Центра резултат је квалитетне сарадње Града Крагујевца са Медицином рада и Факултетом медицинских наука. Споразум о о пословно – техничкој сарадњи између ове три установе потписан је 29. децембра 2021. године.

Град Крагујевац је у реновирање простора уложио 22 милиона динара, Завод за здравствену заштиту радника Застава је обезбедио је простор од 505 метара квадратних, а Факултет медицинских наука опрему и прву од укупно 4 планиране хибербаричне коморе и за то издвојио 30 милиона динара.

Тај заједнички рад доводи до тога да будемо једно велико везивно ткиво овог града, овог друштва, да будемо одговорни и на услузи онима због којих постојимо, а то су грађани града Крагујевца. Не могу да вам опишем колико сам као градоначелник поносан што у овим изазовним временима могу да се подичим тиме какве су оцене наших здравствених радника. Због тога сам убеђен да уз овакву сарадњу можемо све.

Јако је важно да Крагујевац као велики индустријски и универзитетски центар буде и центар у коме може да се пружи комплетна, потпуна, квалитетна здравствена услуга. Мислим да је ово велики корак у том правцу.

Овом инвестицијом у здравље наших грађана ми дугорочно смањујемо трошкове лечења с обзиром на то да такав вид лечења представља право из обавезног здравственог осигурања. – казао је градоначелник Дашић.

До сада није постојала ни једна хипербарична комора у оквиру државног здравственог система у граду. Пацијенти који су имали потребе за таквом врстом лечења,  одлазили су до сада у Врњачку Бању, Београд или Аранђеловац. Капацитет Центра за хипербаричну медицину  у овом моменту је око 500 пацијената, односно око 11000 третмана годишње.

Нада Миловановић, в.д директора Завода за здравствену заштиту радника захвалила се на сарадњи градоначелнику Николи Дашићу и декану Факултета медицинских наука, Владимиру Јаковљевићу као и члановима њихових радних тимова на брзој реализацији овог пројекта, с обзиром на то да је спораум о пословно-техничкој сарадњи потписан крајем прошле године.

Град Крагујевац је 21. маја 2018. године преузео оснивачка права над Заводом за здравствену заштиту радника Крагујевац и кроз програм субвенција омогућио стабилније пословање, а оваквом подршком обезбеђује наше позиционирање у овој области – казала је Нада Миловановић.

Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука истакао је да ће Центар за хипербаричну медицину који ће функционисати као организациона јединица овог факултета омогућити пре свега квалитетну услугу пацијентима, као и адекватну едукацију ужим специјалистима из области хипербаричне оксигенације. У последњих неколико година, Факултет медицинских наука је постао препознатљив бренд по питању едукације кадрова из ове области. Центром за хипербаричну медицину ће руководити проф.др Небојша Анђелковић, интерниста субспецијалиста хематологије и хипербаричне медицине.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs