Вести

Одата почаст српским и јеврејским жртвама полагањем венаца у Багремару

Полагањем венаца и минутом ћутања крај Споменика стрељаним Србима и Јеврејима у Багремару обележена је 82. годишњица од трагичног догађаја и одата почаст невино страдалим жртвама ова два народа. Венце су, у име града Крагујевца положили председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић, начелница Шумадијског управног округа, Биљана Илић Стошић, представници МЗ Багремар, Удружења српско-јеврејског пријатељства „Ахава“, Спомен парка „Крагујевачки октобар“, представници политичких партија.

Град Крагујевац, као град страдалих и град херој, снажно негује културу сећања на све невино страдале жртве током Другог светског рата. Данас са овог места одајемо пошту невино страдалим Србима и Јеврејима и шаљемо поруку да рат и убијање невиних никада не може бити решење за било какав сукоб, рекао је председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић. Са овог места желимо да пошаљемо снажну антиратну поруку да је свету неопходан мир, да нигде не сме да се догоди овакав злочин и то је порука коју ми традиционално шаљемо сваког октобра када се сећамо крагујевачке трагедије - истакао је Петрашиновић и додао да једино кроз мир може доћи до просперитета, прогреса и превазилажења проблема који постоје.

Данас обележавамо још једну годишњицу сећања на невино страдале жртве Другог светског рата и са овог места шаљемо поруку мира, поруку толеранције и жеље да се овакве трагедије више никада не догоде. На овом месту започет је крвави пир који се наставио и након тога је Јеврејска заједница Крагујевца потпуно нестала са територије града Крагујевца, рекао је Предраг Вукашиновић, председник српско-јеврејског удружења „Ахава“.

 

Извор:Град Крагујевац