Вести

Очување духовног и националног идентитета Срба у Румунији

Начелник Шумадијског управног округа Дамјан Срејић и председник Удружења српско-румунског пријатељства Ризница Светомир Маџаревић посетили су Савез Срба у Темишвару. Један од разлога посете било је уручење дидактичког материјала, књига, бојанки, играчака намењених деци предшколског узаста.

На овај начин настављена је сарадња и пријатељство између Удружења Ризница и Савеза Срба у Румунији.

Савез Срба у Руминији је организација која окупља српске националне мањине у овој, нама суседној држави. Реч је о невладиној организацији са седиштем у Темишвару, основаној 1989. године која ради на побољшању положаја наших сународника. Под окриљем ССР-а издају се часописи, штампају књиге, а годишње се организује више од 100 културних манифестација, укључујући и Дане српске културе који су недавно одржани.

Темишвар је и највећи културно-историјски центар Срба у Румунији. Управо у Темишвару се налази седиште Епархије темишварске Српске православне цркве, која је овом приликом уручила захвалницу Дамјану Срејићу за допринос очувању духовног, културног и националног идентитета српског народа.

Ово је један од изузетних видова сарадње као и неговање добросуседских односа. Оваквим активностима негујемо пријатељство наших народа, који имају заједничку религију и културу. У плану је сарадња Универзитета у Темишвару са крагујевачким Универзитетом - рекао је Дамјан Срејић, начелник Шумадијског управног округа.

Ризница је до сада реализовала око стотину заједничких пројеката. Тренутно се ради на припреми изложбе фотографија о кнезу Милошу Обреновићу, која ће бити отворена крајем године у Темишвару.