Вести

Објекат 2 Државног дата центра – дом за податке служби безбедности

У присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић, министра одбране Небојше Стефановића, градоначелника Николе Дашића, Михајла Јовановића директора Канцеларије за ИТ и еУправу и бројних гостију, у пробни рад је пуштен Објекат 2 Државног дата центра у Крагујевцу.

Намењен је за смештај опреме и података Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, као и Безбедносно – информативне агенције. Изграђен је по највишим безбедносним и техничким стандардима који испуњавају најзахтевније критетријуме поузданости са 99,99 посто. Инвестиција је вредна 25 милиона евра.

Срце наше безбедности биће смештено овде у Крагујевцу. Данас не причамо о информационим технологијама и ИТ сектору, па чак ни о дигитализацији, данас причамо о једном новом степену безбедности наше земље, поручила је премијерка Ана Брнабић. Данас отварамо посебну инфраструктуру за борбу против сајбер ратовања. Рат у Украјини показао је колико је важно да држава буде оспособљена да реагује против сајбер напада.

Учинили смо још један важан и озбиљан корак у додатној безбедности грађана и наше државе. На нивоу земље треба да се оформи здружени тим свих безбедносних служби који ће на једном месту да обухвати све наше капацитете, знање, искуство и експерте, да учинимо Србију безбеднијом, а то ће додатно унапредити кредибилитет и конкурентност читаве наше земље, па и наше привреде и економије, казала је Брнабић.

Према речима Михајла Јовановића, директора Канцеларије за ИТ и еУправу, данас испуњавамо још један врло специфичан и у актуелним геополитичким дешавањима више него битан задатак на пољу дигитализације наше земље и борбе у области информационе безбедности. У складу са потребама наших безбедносних служби, Објекат 2 заједно са Објектом 1 намењеном јавној управи, локалној самоуправи и комерцијалним корисницима, чини заокружен и јединствен комплекс Државног дата центра.

Дичимо се да смо употребили мудрост и памет да овакав центар осмилисмо, али и храброст, упорност и марљивост да тачно за три године од ливаде изградимо 14 000 квадратних метара Државног дата центра, као и да допринесемо потпуној индустријској и урбаној трансформацији овог дела Крагујевца.

Пре три године овде је био брисан простор, подсетио је градоначелник Никола Дашић. Данас поред два објекта Државног дата центра, овде имамо новоизграђену халу Вакер Нојзона од 20 000 квадрата, а ускоро ниче и нова од 30 000 квадрата, као и погон компаније Јан Фенг. Након века индустријализације Крагујевац започиње век дигитализације. Времена су таква да је дигитализација неопходна, налази се у свим порама нашег друштва. Трудимо се да будемо лидер у региону. У Државном дата центру у Крагујевцу налази се и суперкомпјутер последње генерације и високих перформанси, што значи да млади људи у ИТ бизнису и читава научна заједница, више не морају да одлазе ван граница наше земље јер овде имају све потребне ресурсе за рад.

Потврда високог квалитета онога што смо градили је одлука глобалног гиганта комапније Оракл да у Објекту 1 смести и чува своју опрему, податке и пружа ИТ услуге целом региону и Европи. Ово је пример како се развија наша земља, пројекти које данас реализујемо су нешто о чему раније није могло ни да се сања.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs