Вести

Обележен Међународни дан Рома у Крагујевцу

"Интонирањем химни ’’Боже правде ’’ и ’’Ђелем ђелем’’ у извођењу академског ансамбла ’’Архангели’’ у Књажевско – српском театру почела је академија поводом обележавања Светског дана Рома. Свечаности су присуствовали министри у Влади Републике Србије Дарија Кисић министарка за бригу о породици и демографију, Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Славица Ђукић - Дејановић министарка просвете, представници академске заједнице, националних и градских институција и припадници ромске заједнице.

Задовољство је наше што је Крагујевац један од градова који на јединствен начин обележава Међународни дан Рома чиме указује поштовање ромској заједници.

Академија је део манифестације ’’Ромско културно пролеће’’ која се у организацији Образовно  - културне заједнице Рома ’’Романипен’’ под покровитељством града,  три године одржава са другачијим концептом промовишући културу и традицију Рома на прави начин. 

Након уручења похвалница и ваучера ученицима – учесницима литерарног и ликовног конкурса и захвалница за допринос неговању, очувању и промовисању културног идентитета Рома институтицијама и појединцима, приређен је концерт Народног оркестра  Ненада Милановића Пегија".

 

Извор: званични Инстаграм и Фејсбук налог градоначелника Крагујевца Николе Дашића