Вести

Николић: Овом великом инвестицијом растеретићемо кључне саобраћајнице

Унаредних 12 месеци у Крагујевцу ће захваљујући средствима Европске банке за обнову и развој бити реализовано десет пројеката у области путне инфраструктуре, вредности 7,7 милиона евра са ПДВ -ом. То су данас потписивањем уговора озваничили Радомир Николић градоначелник Крагујевца и Љубиша Живковић директор Предузећа за путеве, које је овај посао добило на међународном тендеру.

Иако је EBRD граду одобрио кредит још пре три године, требало је доста времена да се припреми комплетна документација, јер је реч о захтевним пројектима. Морали смо, казао је Николић, да решимо имовинске односе на трасама којима ће улице проћи, да сагледамо комплетну ситуацију са динамичким саобраћајем и какве су тенденције за наредни период. Схватили смо да је неопходно да растеретимо одређене раскрснице, пре свега код Медицинске школе и новим саобраћајницама преусмеримо саобраћај на друге правце.

Међу пројектима је спајање насеља Шумарице и Станово улицом Драгојла Дудића и тоје био најзахтевнији пројекат када је реч о имовинско – правним односима.

Ради се и саобраћајница Кошутњачки вис, која представља спону Јужне обилазнице са насељем Бресница. Јужна обилазница биће повезана и са Илићевом тако да ће грађани који живе у том делу града моћи брже да стигну до центра, избегавајући пружни прелаз и саобраћајне гужве код хале Језеро.

Поред тога, ради се и неколико саобраћајница које Аеродром и Сушицу повезују са улицом Слободе, дуж Сушичког потока, од Житопродукта поред Друге крагујевачке гимназије и школе Тоза Драговић, познатије као ШУП, до улице Саве Ковачевић. Као најважнији пројекат Николић је истакао проширење Даничићеве улице у четири траке. Потпуно нови булевар који са кружним током на месту данашње пумпе у Ердоглији, код амбуланте број 5, иде кроз руб Касарне и део дворишта Дома војске и избија на Лепенички булевар.

Овом великом инвестицијом растеретићемо кључне саобраћајнице и раскрснице, односно решити проблем који су се нагомилавали задњих пар деценија.

Предузеће за путеве успело је да добије тај посао на међународном тендеру, јер имамо довољно капацитета, кадровских, техничких и финансијских. Рок за завршетак радова је 12 месеци и очекујемо да радове реализујемо у превиђеном року, рекао је Живковић који је том приликом најавио почетак радова у Стамбеном блоку Воја Радић у среду 17. јуна.