Вести

Николић: Минус у буџету града Крагујевца преко седам милијарди динара

 Рачун града Крагујевца је у константној блокади од 15. августа текуће године за износ од 150 милиона динара - рекао је на првој редовној конференцији за новинаре градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Од 7. новембра 2011. године прошло је 1099 дана, од тога 519 дана или сваки други дан, рачун града је био у блокади. По том критеријуму, Крагујевац се налази у групи са Смедеревском Паланком, чији је рачун у блокади више од две године, са општинама Грачаница, Подујево, Штимље, Урошевац и Лепосавић који су у блокади за износе мање од десет милиона динара. То јасно показује да Крагујевац по економским показатељима, како је говорио бивши градоначелник Верољуб Стевановић, није трећи град у Србији. Крагујевац је, нагласио је Николић, други град у Србији али отпозади.

Наиме, укупне обавезе у овом тренутку износе око 60 милиона евра, од чега су кредитне обавезе 14. 830. 000 евра, обавезе града близу 25 милиона, док јавна предузећа дугују готово 20 милиона евра. То је укупно 7. 124. 212.337 динара. Појашњавајући економску ситуацију у граду, Николић је подсетио да су укупни приходи у 2013. години износили око 48 милиона евра, што практично значи да град дугује један и по буџет.

Ово је разлог зашто никада нисмо могли да направимо међусобни договор и зашто је изостала примопредаја дужности. Николић је рекао да ће бившем градоначелнику Стевановићу бити понуђено да потпише примопредају са свим релевантним подацима о стању у буџету иза којих стоје стучне службе градске управе. Сви ти показатељи биће објављени и на званичној интеренет презентацији града Крагујевца.

Говорећи о томе шта у овој ситуацији може да се уради како би се град померио са мртве тачке и извукао из блата у коме се налази, Николић је рекао да му преостаје само да моли за помоћ, како премијера тако и председника Србије. Крагујевац није више само проблем локалне самоуправе. Крагујевац је у оваквом стању проблем државног врха, истиче Николић, а немамо ни времена ни средстава да овај проблем решимо.

Одговарајући на питања новинара о конкретним мерама и програмима, Николић је рекао да су приоритет обавезе према банкама, дуговања у области социјалне заштите и образовања. Истовремено, Николић је замолио грађане за стрпљење, да дају времена да се консолидују финансије, а након тога можемо да говоримо о побољшању живота у Крагујевцу.