Вести

Николић: Крагујевац ћемо у овом мандату ставити на ноге

У протекле две и по године успели смо да стабилизујемо градске финансије - рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на конференцији за медије која је организована поводом извештаја Фискалног савета Србије о стању у локалним јавним финансијама односно процене да се Крагујевац налази у најтежој ситуацији. Николић је то поткрепио податком да је укупно затечен јавни дуг у 2014. години од 107 милиона евра, сведен на око 65 милиона и додао да ће у овом мандату Крагујевац ставити на ноге.

Данас све своје обавезе Крагујевац уредно измирује. Николић је подсетио да је на дан преузимања одговорности рачун града био у блокади због дуга од 150 милиона динара. Дуг јавних градских предузећа на дан 31. децембра 2014. године износио је 3,3 милијарде, а данас је за 900 милиона динара мањи. То смо решили субвенцијама и предузећа су сада ликвидна.

Слична је ситуација и у другим секторима. Данас се назапосленим породиљама не дугује ни динар. Запосленима у просвети се плаћају трошкови превоза и јубиларне награде, а измирени су и асистенти у настави. Деблокирани су рачуни свих основних и средњих школа. Измирили смо и потраживања родитеља за незаконито обрачунату цену боравка деце у вртићима.

Примедба да нема инвестиција једноставно не стоји. У претходном периоду заједно са државом реновирали смо 11 школа, две фискултурне сале, изграђено је и санирано пет мостова. Сваки динар вишка утроши се на инвестиције које нису велике, али су значајне за побољшање комуналне инфраструктуре у граду. У истом периоду решен је и највећи комунални проблем одвожења смећа, набавком нових контејнера и камиона у ЈКП “Чистоћа“. Измирене су и обавезе за јавни превоз путника које су износиле 306 милиона динара.

Највећи проблем је, истакао је Николић, што смо морали да инвестирамо у прошлост како би затворили обавезе од 2007. године због политике тадашње власти нагомилавања трошкова и надувавања балона који је експлодирао 2014. године. Реч је о доспелим обавезама на основу судских решења, продаје имовине која није била спремна за продају и судских пресуда у корист купаца али и извођача радова за капиталне инвестиције којима се ништа није плаћало. То нас је, заједно са каматом, коштало 1,5 милијарду динара кредита у 2016. години за њихово измирење.

Крагујевац, тврди Николић, није презадужен и нама кредит омогућава да дишемо. Банке су нам дале 20 770 000 евра кредита захваљујући озбиљном десетогодишњем програму прилива и одлива средстава у градску касу. Наша је процена да нам је толико потребно за излазак из кризе. Надамо се, међутим, да и убудуће можемо да рачунамо на помоћ Владе Републике Србије и да ће нам то скратити оправак јер од тога зависи развој града. Уосталом да није било подршке Владе у претходне три године, од близу 600 милиона динара, не би могли да одржимо ритам у функционисању града.

Говорећи о уштедама на свим нивоима Николић је подсетио да је само за потребе Градске управе 2013. године за гориво потрошено 18 милиона динара, а 2016. тај трошак је сведен на 4,5 милиона. Системом обједињене јавне набаваке уштедели смо прошле године 286 милиона динара.

Жао ми што је Фискални савет чекао две и по године да изађе у јавност иако смо ми још 2014. године, након смене власти упозоравали у каквом су стању градске финансије. Да су се раније бавили овом темом у периоду владавине претходне гарнитуре, можда су могли да спрече да се ово догоди. Град стоји иза известаја Фискалног савета јер он јасно показује када је почео да се прави проблем, када је кулминирао и на који је начин садашња градска власт покушавала да се избори са тим проблемима, уз помоћ Владе Републике Србије. Проблем је што такав извештај Фискалног савета о једном граду изазива забринутост за сваког потенцијалног инвеститора и отвара питање да ли је Крагујевац право место за улагање. Иначе, што се тиче мера Фискални савет је био јасан - увећати приходе, смањити расходе и ући у нове инвестиције.

Кад се подвуче црта, по свим основама укупан јавни дуг је око седам миљарди динара, од чега 4,5 чине доспеле обавезе и кредити у коришћењу који ће доспети на наплату 2019. године као и укупан дуг свих преузећа у износу око 2,6 милијарди динара. Крагујевац ће, каже Николић, наставити са мерама фискалне консолидације.