Вести

Никола Дашић: На изборима у Крагујевцу очекујем историјску победу

Знам да неки желе другачије, али Српској напредној странци у овом времену не видим алтернативу. Србија је држава која се после много деценија пропадања, убрзано развија – рекао је у интервјуу за "Блиц" Никола Дашић, члан Главног одбора СНС и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу “Александар Вучић – За нашу децу.”.
 
Говорећи о успесима власти, Дашић је казао да се Србија умрежава ауто-путевима, гради, привреда се развија, отварају се нове фабрике и радна места, расту плате и пензије, имамо најстабилнију валуту...
 
- Постали смо најозбиљнији регионални партнер, и то се види и кроз бројне посете највећих светских државника и доласке великих компанија у Србију. У сваком случају, не бринем се за листу СНС-а на републичком нивоу и очекујем нове историјске резултате на овим изборима.
 
Откуд то да сте први на листи, с ким сте се договарали о томе?
 
- То је велика част, јер сам у исто време предложен и подржан од председника СНС Александра Вучића и Градског одбора СНС у Крагујевцу. Искрено, прво место на листи није производ неких договарања већ поверења које ми је указано и моје спремности и жеље да исто оправдам, како код председника Вучића тако и код свих оних дивних људи са којима сам од 2008. године кроз многе изазове Одбор оснивао и развијао.
 
Како вас Крагујевчани дочекују у кампањи?
 
- Мој поглед на досадашњи ток кампање је свакако субјективан, али знам да сви заједно пружамо максимум јер само труд и марљив рад дају резултате. Веома сам задовољан пријемом Крагујевчана, а у исто време свестан сам свих проблема са којима се они у свакодневном животу сусрећу. То говори о поверењу у СНС.
 
Шта су највећи проблеми Крагујевчана?
 
- Проблеми са којима се сусрећемо нису нови. Одрастао сам у овом граду и апсолутно су ми познати. Највећи део њих су реликвије 19. и 20. века, а кад то кажем мислим на комуналну инфраструктуру. Не треба заборавити ни незапосленост, која је од 2015. године у Крагујевцу озбиљно смањена. Бројне инвестиционе активности допринеле су отварању нових радних места, чиме је број незапослених мањи за чак 8.000. Ипак, ови проценти ништа не значе ономе ко нема посао и зато настављамо борбу за свако ново радно место, баш као и за веће плате и бољи животни стандард сваког Крагујевчанина. С друге стране, свесни смо и да нам недостају нови културни, спортски и инфраструктурни садржаји, али смо са свим започетим пројектима већ на добром путу.
 
Шта очекујете од избора, како процењујете шансе СНС у Крагујевцу?
 
- Очекујем убедљиву победу СНС. Имамо све што је потребно, од подршке председника Александра Вучића, у кога народ има безгранично поверење, до озбиљне организације, резултата и реалних капиталних пројеката у Крагујевцу. Мислим на све оне који се приводе крају и оне који су у фази пројектовања, попут: најмодерније Палате правде, реконструкције Клиничког центра, изградње северне обилазнице, ауто-пута ка моравском коридору, преласка "Енергетике" са угља на гас, Дата центра, станова за припаднике снага безбедности, Центра изврсности и нове зграде Филолошко-уметничког факултета, реконструкције и уређења језера Бубањ и дворане "Шумадија", изградње стадиона "Чика Дача" по УЕФА стандардима, прве еколошке и енергетски независне јавне гараже, реконструкције зграде градске тржнице и пијаце са подземним паркиралиштем, савремене аутобуске станице... Када се саберу вредности само оних пројеката у којима нам република помаже, долази се до износа који превазилази пола милијарде евра.
 
Ко ће вам бити највећи противници?
 
- Много рада, енергије и времена смо потрошили да бисмо Крагујевац извукли из финансијског колапса у којем смо га затекли пре пет и по година. Због наше деце и њихове будућности пре свега, не смемо дозволити да се у Крагујевац врати стара и рециклирана популистичка политичка идеологија која је водила град до 2014. године. Немам никакву дилему да Крагујевчани имају добро памћење и знам да неће бирати оне који су нас те 2014. довели до тога да комунални сектор доживи колапс, да смеће са улица није имао ко да односи, да нам извршитељи пописују клупе и табле по школама, да запослени у јавном сектору месецима не примају зараде, да нису исплаћивани родитељски додаци нити накнаде незапосленим породиљама...
 
У СНС сте од оснивања странке. Каква је ваша позиција, да ли постоји шанса да након најављених промена добијете неку функцију и у странци?
 
- Од оснивања сам члан Главног одбора и више од осам година члан Извршног одбора. То су одговорне функције. О будућим ангажовањима у оквиру СНС-а тренутно не размишљам с обзиром на то да је прво место на изборној листи већ велика част и одговорност.
 
КВАЛИТЕТНИ САРАДНИЦИ ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕХ
 
Уколико победите и формирате власт, шта ће бити ваш први корак на месту градоначелника?
- Квалитетни и вредни сарадници су предуслов стварања добрих механизама градске управе и комуналних сервиса по мери грађана, те ћу најпре радити на јачању свих сектора у том смислу. Паралелно ћу радити и на стварању чвршћих и обухватнијих веза са институцијама Владе Србије, како би Крагујевац још брже напредовао и у још већој мери био део државног инвестиционог плана "Србија 2020-2025".