Вести

Недимовић и Дашић обишли пољопривредна газдинства

Потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима обишли су данас четири пољопривредна домаћинства у околини Крагујевца.

Газдинство Бојана Живковића у селу Ботуње бави се сточарством, без субвенција државе. У шталама је 45 грла – крава, бикова и телади, а дневно производе између 300 и 350 литара млека. Син Лазар, посластичар по образовању, планира да настави породичну традицију уколико оствари право на подстицај државе, јер у овом послу види будућност.

Винарија „Art Wine“ Саше Новаковића, настала је пре десет година, на породичном имању у Грошници. До сада су два пута користили субвенције. Изградњу дегустационе сале држава је рефундирала са 50 посто, а сада су добили субвенцију у висини од 60 одсто за вишегодишњи засад винове лозе.

Иако је Крагујевац индустријски центар Србије, пољопривреда је и даље једна од најзначајнијих грана привреде, казао је градоначелник Никола Дашић. Фузионисали смо Центар за стрна жита са Центром за рурални развој, јер желимо да направимо комплетну базу пољопривредних газдинстава на територији нашег града. Желимо да стручни тимови те две установе буду на услузи пољопривредним произвођачима, да прате све јавне позиве које држава расписује како би максимално, свако у својој области, искористио субвенције које су тог тренутка на располагању. Истовремено, наша је идеја да тимови стручних људи помажу пољопривредницима и регистрованим пољопривредним домаћинствима у припреми непоходне документације. Имамо, да тако кажем, јаке сточаре, воћаре и цвећаре. Још увек се профилишемо, али је евидентно да недостаје стручна помоћ. Надам се да ћемо и на том плану постићи конкретне резулатате. Министар Недимовић је због великог инетересовања пољопривредника да добију информацију из прве руке обећао да и наредног викенда организује радну посету Крагујевцу.

Циљ посете домаћинствима у околини Крагујевца је да што боље искористе потенцијале које наш систем субвенција даје, казао је министар Бранислав Недимовић. С друге стране желим нешто и да научим од пољопривредних произвођача како бисмо то применили кроз измену наших прописа. Јер, прописи треба да прате живот, а не да их доносимо на Теразијама, поручио је Недимовић.

Буџет за субвенције износи 37 милијарди, а након ребаланса биће 42 милијарде. Наша нова прича је стратегија развоја винарства и сектора ракије, а све у контексту развоја руралног туризма. Циљ наше државе је 800 000 хектара нових засада винове лозе годишње.

Буџет за пољопривреду града Крагујевца је на истом нивоу као и претходне године и износи 25 милиона динара, истакао је Дамјан Срејић члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града. С обзиром на то да прошле године није потрошен, јер пољопривредници углавном аплицирају ка држави, није било разлога за његово увећање. Сточни фонд се нажалост смањује, посебно у нижим деловима Крагујевца због интензивног развоја града и могућности добијања запослења.У вишим деловима града имамо тренд укрупњавања газдинстава. Нестају мала, али се формирају велика од 20 грла стоке и више.

Током дана, министар Недимовић посетио је расадник цвећа породичног газдинства Златка Максимовића у Чумићу и воћњак Мирка Перића у Маслошеву, а у Дому културе у Чумићу разговарао је са пољопривредницима из околине Чумића и Страгара.

 

Извор: Град Крагујевац