Вести

На згради „Шумадије“ мурал са ликом прве српске композиторке Љубице Марић

На згради Градске дворане „Шумадија“ данас су његова екселенција амбасадор Краљевине Холандије у Републици Србији Јост Реинћес и градоначелник Крагујевца Никола Дашић у присуству чланица Градског већа и ликовне уметнице, ауторке Катарине Фајгељ открили плочу, испод мурала са ликом Љубице Марић, прве српске школоване композиторке и једне од првих жена диригенткиња у Европи, која је рођена у Крагујевцу.

Мурал је настао у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“ који реализује амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за женске студије, Културним центром ГРАД и градовима у Србији са циљем да представе жене чије су заједничке особине снага, солидарност, снажан и непоколебљив дух у борби за еманципацију жена и равноправан положај у друштву.

Љубица Марић је значајна компoзиторка и за Србију и за град Крагујевац и драго ми је што сам овде и што имам прилику да видим ово предивно уметничко дело, чији је циљ да скрене пажњу на жене и њихову важну улогу коју су имале у историји, рекао је амбасадор Холандије Јост Реинћес.

Значај Љубице Марић није само у томе што је прва српска композиторка и што је била чланица САНУ, већ зато што је другим дамама, била пример и охрабрила их да искажу своје потенцијале, рекао је градоначелник Дашић, изразивши задовољство што је амбасадор Краљевине Холандије Јост Реинћес, први пут у Крагујевцу и то поводом откривања плоче и мурала посвећеном Љубици Марић. Између полова не треба да постоји никаква разлика, а овај пројекат је леп пример и подсећање на то колико су жене значајне у друштву. На највишим функцијама у граду имам велики број женских сарадница и за разлику од мушкараца жене су одговорније, због чега истиче градоначелник Дашић, оне треба да узму што веће учешће у друштвеном животу и на одговорним функцијама.

Ауторка мурала осликала је диван мурал који ће улепшати наш град, а надам се да ћемо и зграду Шумадије на којој се налази, што пре средити, да буде репрезентативна и тако повећамо обим друштвених догађаја и културних манифестација. Град не живи само са инфраструктурним пројектима, већ мора да има свакодневна и целогодишња дешавања којима ствара свој карактер, дише и живи са њима, поручио је Никола Дашић.

Пре откривања плоче, градоначелник је са сарадницама организовао пријем за његову екселенцију Јоста Реинћеса и том приликом разговарали о инвестиционим, привредним, спортским, туристичким потенцијалима и развојем града Крагујевца, као и другим областима у којима је могуће развити сарадњу.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs