Вести

Министарка Вујовић уручила уговоре грађанима који су се одлучили за коришћење субвенција за куповину котлова на пелет или гас

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, у присуству градоначелника Крагујевца, Николе Дашића и енергетског менаџера града Крагујевца, Ане Радојевић, уручила је данас уговоре грађанима Крагујевца који су се определили за коришћење субвенција за набавку котлова на гас или пелет у оквиру реализације мера смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2022. години.

Како би се ова мера спровела, Министарство заштите животне средине и Град Крагујевац закључили су уговор у вредности од 10 милиона динара који је грађанима који су се одазвали на јавни позив и конкурисали омогућио доделу бесповратних средстава. За субвенције за набавку котлова на гас или пелет пријавило се 127 домаћинстава, а добило је 112. Министарство заштите животне средине учествовало је са 8 милиона динара, а Град Крагујевац са 2 милиона динара.

Заиста се трудимо у овом мандату да направимо велику разлику у нечему што је јако битно за нашу децу, а то је да имамо здравији, чистији и квалитетнији ваздух у Крагујевцу. Ми можда нисмо имали ту срећу, али се надам да ће наша деца имати. Користим ову прилику да вам се захвалим што сте одлучили да помогнете и себи, али и свом граду, да користите еколошки прихватљивија горива у својим домаћинствима и тиме као индивидуални корисници мање загађујете крагујевачки ваздух. Ваздух који дишу наша деца, наше породице, и по мени је ово један од већих пројеката који је својим напором и залагањима остварило Министарство за заштиту животне средине – казао је градоначелник Дашић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић захвалила се Граду Крагујевцу на томе што је имао добре пројекте и био упоран у свом наступу према министарству. Захваљујући томе у Крагујевцу је реализован велики пројекат замене старих котлова на угаљ најмодернијим котловима на гас који је у великој мери елиминисао аерозагађење.

Захваљујем вам се што сте се одлучили да прихватите субвенцију и замените ваша индивидуална ложишта која представљају један од највећих загађивача данас не само у Крагујевцу већ широм Србије. Ово је један вид помоћи коју ваш град и Влада Републике Србије чини како би вам у овим тешким временима олакшала и помогла прелазак на еколошки здравије енергенте. Ове године смо одобрили 112 уговора за субвенције и нећемо се ту зауставити.Следеће године ћемо расписати нови јавни конкурс и надам се да ће и ваше комшије видети колико је ваше грејање енергетски ефикасно, колико је мање штетно и колико ће бити боље грејање у вашим домовима – поручила је Ирена Вујовић.