Вести

Министар Кори Удовички са градоначелником Крагујевца у посети Шумадијском округу

Презентација закона који су у припреми и процедури, предлози, сугестије и проблеми на терену, били су тема састанка који је у седишту Шумадијског управног округа организован са потпредседником Владе Србије и министром државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Руководства свих општина Шумадије озбиљно приступају реализацији задатака који су пред нама и највише смо разговарали о првој фази програма оптимизације који би требало да модернизује Србију - рекла је том приликом у обраћању медијима Кори Удовички. У овом тренутку јавна управа у Србији, са близу 500 000 запослених на неодређено и одређено време, служи сама себи, иако са мање средстава можемо да пружимо бољу услугу грађанима на много флексибилнији начин. Јавност не треба да брине да ћемо било шта радити на препад, нити да о томе неће бити обавештени, али док се не утврде оквири за смањење броја запослених, о томе нећемо говорити. Добра је вест, рекла је Удовички, да су ствари кренуле много боље него што се очекивало. Видимо озбиљне могућности за унапређење рада и за уштеду без принудног одвајања било кога.

Крагујевац је можда предухитрио надлежно министарство, с обзиром на то, да нас је мука натерала да у процес рационализације и оптимизације уђемо много раније због недостатака финансијских средстава - истакао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Ми смо у овај процес ушли крајем 2014. године и неће нам бити велики проблем да се прилагодимо свему што нам кроз нова законска решења буде наметнуто. Подржавамо све идеје и напоре ресорног министарства. Наша је идеја, такође, да локална самоуправа треба да побољшава квалитет живота грађана и да у том правцу треба да се размишља када је реч о трошењу средстава из градске касе, јер локална самоуправа не би требало да буде главни послодавац у градовима и општинама. Много је боље и квалитетније потрошити средства у побољшање инфраструктуре или у израду индустријских зона где би се људи запошљавали у реалном сектору.

Николић је то поткрепио подацима да су доспеле обавезе крајем 2014. године од преко три милијарде, захваљујући домаћинском понашању, већ 6. априла биле умањење за 435 милиона динара. За три месеца успели смо да уштедимо више од једномесечног буџета. Поред тога, одлуком одборника Скупштине града, нисмо продужили уговоре запосленима на одређено време и запосленима на привремено повереним пословима. У тренутку доношења одлуке, Крагујевац је имао преко 800 запослених у Градској управи, иако је према стандардима ЕУ у односу на број становника, оптималан број 200 радника.

Међутим, наши процеси рада нису модернизовани, тако да је немогуће да имамо број запослених као у савременим државним управама. У сваком случају донели смо и доносићемо одлуке какве будемо морали због тога што нема новца за финансирање толиког броја запослених. У исто време ако уштедите на тој страни остаће вам довољно новца да улажете у инфраструктуру, у све оно што побољшава квалитет живота и што привлачи нове инвестиције у Крагујевац. Тиме показујемо озбиљност и наставићемо тако и даље да радимо, јер су наши вишкови огромни, а предузећа нису оптимизована. У “Водоводу“, истакао је градоначелник Николић, ради око 750 запослених. На годишњем нивоу “Водовод“ потроши, по мојој процени, три милиона евра само на вишак запослених. Мислим да то трошење пара мора да стане. Није ово никаква политичка прича, на та места не доводимо нове људе, за шест месеци власти ниједно ново лице није запослено у Градској управи, ту нема партијског запошљавања, ово је буквално рационализација у циљу оптимизације - истакао је Николић. Мислим да је то једини могући пут за град Крагујевац ако мислимо да се окренемо људима, њиховим потребама и побољшању квалитета живота.