Вести

Милош Вучевић на отварању Трга војводе Радомира Путника

Фанфарама, богатим програмом у коме је учествовало више од стотину извођача, музичара, глумаца, уметника, доајен српског глумишта Петар Божовић и ватрометом у присуству великог броја Крагујевчана свечано је отворен Трг Радомира Путника.

Отварању реконструсаног трга посвећеном највећем српском војсковођи, рођеном у Крагујевцу одакле је и командовао, присуствовали су представници републичких и градских установа и институција, Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован и потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић.

Учинили сте ми велику част што сам вечерас у некадашњој престоници, у Крагујевцу у центру Шумадије, граду из којег је почела обнова отаџбине после вишевековног ропства и дугог периода мрака и муке, казао је министар Вучевић. Корен државотворности обновљене Србије, од Устава, гимназије, позоришта, наменске индустрије, електрификације почео је у Крагујевцу. Цео национални и интелектуални потенцијал тадашње кнежевина Србије сабрао се у срцу Шумадије са призивом да све што знамо и умемо усмеримо за јачање наше отаџбине. Овај прелепи трг посвећен је најстаријем српском војводи Радомиру Путнику који је био пет пута војни министар, два пута начелник генералштаба, победник Кумановске и Битољске битке, битке на Брегалници и једини војвода који је могао да окупи друге војводе. Имао је ауторитет над Степом, Мишићем и Бојовићем и једини војвода који је и краљу и регенту могао да каже све оно што је требало да каже војни министар. То нас обавезује, рекао је Вучевић, не само да му посветимо овај лепи трг, већ нас обавезује за данашње и будуће време. Нека обновљен Трг Радомира Путника у Крагујевцу буде симбол обнове целог српства и државе и да се никада не одрекне свог бића и духа. Чувајући и негујући традицију и прошлост, разумевајући нашу историју, разумећемо садашње време и оно које долази. Поштујући наше славне претке, одговорни смо према нашим потомцима. Када се тако будемо владали и бринули о сваком Србину и Српкињи ма где живели и грађанину наше земље без обзира које вере или ком народу припада бићемо на правом путу, поручио је министар Вучевић. 

Данас прослављамо дан у коме наш град и Крагујевчани добијају нови прелепи трг посвећен војводи Радомиру Путнику. Рођен и школован у Крагујевцу, каријерни официр и човек који је вршио највише функције у држави у одсудним тренуцима. Био је начелник Штаба врховне команде у згради Окружног начелства где су се правиле стратегије за Колубарску и Церску битку, Одавде, рекао је председник Привременог органа Никола Дашић, нашем војводи Радомиру Путнику, поручујемо да га се сећамо и начина на који је градио ову државу, што нам је омогућило да будемо јединствени и самостални у одлучивању. Поред свега што стратешки чинимо како би се наш град развијао, одлучили смо да све око нас и улепшамо. Овај трг је ново окупљалиште свих Крагујувчана и наше деце, место где ће се сусретати и наш град чинити лепшим и богатијим, поручио је Дашић.

 

Трг Радомира Путника простире се на више од 5000 квадрата а чине га споменик војводи у централном делу, клупе, зелене површине са стаблима црвеног јавора, две кружне фонтане са светлосним ефектима и једном дужном која га спаја са пешачком зоном.

Извор: Град Крагујевац