Вести

Михајловић: За повећање енергетске ефикасности у 151 локалној самоуправи четири милијарде динара

У циљу повећања енергетске ефикасности, у Аранђеловцу су данас потписани уговори са представницима 151 локалне самоуправе које су испуниле услове за учешће у националном програму унапређења енергетске ефикасности који спроводи Министарство рудасртва и енергетике.

Програм се и ове године односи на стамбене зграде, породичне куће и станове.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је, приликом уручења нових уговора, да је за реализацију пројеката опредељено четири милијарде динара за више од 20.000 домаћинстава у Србији.

"Овај велики пројекат пуно значи на локалном нивоу, доноси корист домаћинствима али и целој држави. Овај пројекат треба да нам омогући да смањимо наше трошкове пре свега у потрошњи топлотне енергије, да смањи рачуне домаћинствима најмање за 25 до 30 процената, када замене прозоре и врата и направе бољу изолацију, када замене котлове или ставе соларне панеле", истакла је Михајловић.

Према њеним речима тај пројекат ће за четири милијарде динара уштедети топлотну енергију која је рецимо једнака производњи у градској топлани у једном граду, попут Ниша.

Како је истакла министарка, Влада Србије је за енергетску ефикасност у јавним и приватним објектима определила 250 милиона евра.

У име града Крагујевца, потписивању уговора су присуствовали Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа и Ана Радојевић, енергетски менаџер града Крагујевца.

У тренутку када је енергија најскупља реч на свету, држава Србија показује снагу и реалну моћ да може да се бави оволиким и оваквим пројектима енергетске санације и енергетске ефикасности. Шта то значи за сваког појединца и за нашу државу, објаснићу вам на примеру града Крагујевца који представља пример добре праксе. Град Крагујевац је прошле године у свом буџету издвојио 5 милиона динара, министарство 5 милиона динара, грађани 10 милиона динара, и направљена је инвестиција из области енергетске санације приватних грађанских објеката у вредности од 20 милиона динара. То значи да смо са тих 20 милиона динара уштедели 570 000 kw електричне енергије и спречили 650 тона емисије угљен диоксида. Признаћете, да је за тако малу инвестицију изузетно велики бенефит. Да не говоримо о томе да ће се бенефити таквих инвестиција одмах осетити у новчаницима, у кућним буџетима, кроз смањене рачуне за струју.

Град Крагујевац и све општине у Шумадијском округу су ове године спремно ушле у овај пројекат. Град Крагујевац је планирао четири пута више средстава него прошле године, тако да је ово прилика да позовем Крагујевчане који су заинтересовани да крену са припремом документације. Позив за извођаче ће бити објављен до краја марта, а позив за грађане до краја априла – рекла је Биљана Илић Стошић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs