Вести

Локална власт штити интересе грађана

Снижавање стопе пореза на законски минимум од 0,1% је остварење важне стратегије у програму Српске напредне странке за град Крагујевац. Ми смо се годинама борили амандманима за ову околност.

Крагујевац је први град у Србији који је снизио стопу пореза на имовину грађана на законски минимум од 0,1% чиме је локална самоуправа показала да и практично штити интересе грађана, води рачуна о ниским породичним буџетима у ситуацији незапослености, ниских прихода и других финансијских недаћа у Србији. Овакав вид пореза на имовину помера границе уобичајене фискалне политике јер ми, одборници Скупштине града Крагујевца у коалицији око СНС-а, не полазимо од потреба бирократизованог локалног апарата већ од користи које од нас очекују суграђани. Наиме, порез на имовину и порез на доходак грађана су примарни извори прихода за локалну заједницу као и основни извор инвестиција и јавне потрошње на локалном нивоу.

Трансферна средства су изгубила значај који су до скоро имала и сада се схватају као знак неразвијености локалне заједнице и доказ да локална заједница није у стању да из својих прихода, предвиђених Законом о буџетским средствима, обезбеди нормално функционисање локалне заједнице.

На последњој седници Скупштине града Крагујевца усвојен је овај предлог снижавање пореске стопе на имовину на законски минимум од 0,1% што за 33% релаксира фискална издавања суграђана. Осим овога, имајући у виду постојеће скромне инфраструктурне услове у Крагујевцу, пореска је правда да порез на имовину буде 0,1%. С друге стране, растерећење грађана Крагујевца имаће ефекат умањења прихода у буџету града Крагујевца. Поставља се питање како ћемо надоместити овај дефицит?

  1. 1. потпуном рационализацијом функционисања локалне управе и јавних предузећа
  2. 2. економичнијим газдовањем имовине и њеним издавањем
  3. 3. већим приливом прихода од дохотка грађана који мора да настане остварењем нових радних места кроз изградњу нових индустријских зона.


Нижим пореским захватањем чинимо Крагујевац конкурентнијим градом на тржишту привлачењем инвеститора и прикључујемо се резултатима најбоље светске праксе у сфери пореза на имовину грађана.

Економски положај грађана је примаран за одборнике СНС и коалиције око СНС-а а не буџет града Крагујевца. Ова одлука враћа стари, добар начин размишљања који је некада Крагујевац чинио првим градом у Србији.


Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
04. 12. 2014.