Вести

Литија са молитвом за напредак града и његових житеља

Поводом славе Старе црква у Крагујевцу, силаска Светог духа на апостоле, данас је одржана Градска литија којој се придружио велики број Крагујевчана. Свету архијерејску литургију, у порти Старе цркве служио је епископ шумадијски господин Јован са свештенством. Литургији је присуствовао градоначелник Никола Дашић са сарадницима, представници градских институција и велики број суграђана.

Дарови духа светога служе спасењу. Дарови духа светога дарују се свакоме по мери чистоте његовог срца, по мери чистоте нашег живљења. Без духа светога, дух човеков се распада, а човек то не види, Распада се и расипа кроз злобу, грехе и све оно што је смртно. Хришћани смо ако духом светим живимо, јер нам он даје радост – поручио је епископ шумадијски Јован у својој беседи верницима наком служења Литургије.

Након свете Литургије, Литија је прошла градским улицама. Поворка је застала у центру града, код Крста где је прочитана заједничка молитва.

Градоначелник Никола Дашић захвалио се свим Крагујевчанима који су се придружили Градској литији која је била велика и достојанствена.

Милић Марковић, старешина Старе цркве казао је да је ова Литија  заједничка молитва коју његови житељи, у јединству и сабрању узносе Господу.

То је  симболично издвајање једног дела створеног света Господу. Ми приносимо тај свет Господу и враћамо оно што нам је он дао. Заједничка молитва подразумева да смо сви окупљени на једном месту што значи да се наша молитва уздиже ка Господу, и ту љубав коју имамо према њему показујемо тако што имамо љубав према ближњем. Ми се радујемо што има оволико народа, што је оволико деце, представника града, градских институција, Сви они су пред Господом једно, и ми не правимо ту никакву разлику – казао је Милић Марковић.

По завршетку Литије, у порти Старе цркве одржан је културно-уметнички програм.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs