Вести

Лазовић: Мештани села грађани другог реда

Локална власт већ дужи низ година запоставља сеоска насеља и људе који у њима живе, показујући своју незаинтересованост за развој овог подручја. Поред низа комуналних и инфраструктурних проблема, мештани села се боре и са правним проблемима. Немар градске власти према свим људима који живе на сеоском подручју, може се показати кроз примере Страгара и Новог Милановца.

У селу Нови Милановац улице и путеви су у изузетно лошем стању, док улична расвета не постоји у већем броју улица. Градска власт се сеоских средина сети само пред изборе, тако да улицу Душана Ђорђевића реконструише већ више од 4 године. Пролаз возилима кроз ову улицу је, због рупа, скоро онемогућен. Требало би напоменути и лоше услове у којима деца уче у новомилановачкој основној школи, као и Дом културе који, због стања у којем се налази више не служи својој сврси.

Највећи број радно способних људи Страгара, радило је у Фабрици азбеста, тако да је приоритет за ово место, решавање процеса стечајног поступка. За осам година колико је актуелна градска власт на челу Крагујевца, није се бавила проблемом незапослености мештана Страгара и околних села. Услед нефункционисања задруге, мештанима је онемогућен пласман пољопривредних добара, па су Страгари и људи који живе у овом крају препуштени сами себи. Ово је још један пример како актуелна градска власт прави грађане другог реда, што је за ГО Српске напредне странке недопустиво. Један од потенцијала овог краја, који уопште није искоришћен, а који би постао туристичка атракција, Страгарима донео развој сеоског туризма је бања Вољавча.

ГО Српске Напредне Странке, сматра недопустивим и неморалним запостављање сеоских средина од стране локалне власти. Ови људи нису грађани другог реда и њима се мора пружити прилика да живе цивилизовано, а то се може постићи само улагањем у развој села.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
12. 12. 2013.