Вести

Културна и привредна сарадња градова Сиана и Крагујевца

Градоначелник Крагујевца, Радомир Николић и директорка Канцеларије за спољне и прекоморске послове кинеског града Сиана, Лианг Ванћинг потписали су Писмо о намерама између Сиана и Крагујевца, којим се предвиђа успостављање пријатељских односа и сарадње између два града.

Према речима градоначелника Радомир Николића, Крагујевац жели да буде пријатељ Кине јер Србија јесте на кинеском путу ка Европи. На иницијативу председника две државе и након наше посете Сиану, кинеска делегација је посетила Крагујевац и већ сада смо потписали један конкретан меморандум, који ће представљати основ за нашу будућу сарадњу, најпре у области културе и образовања, а након тога и привреде, јер желимо да привучемо кинеске компаније. Сиан је огроман град, са више од осам милиона становника, али је много тога сличног као у Крагујевцу. Сиан је стара престоница Кине и центар војне и аутомобилске индустрије – рекао је Николић. Градоначелник је додао да ће Крагујевац радити на постизању конкретних резултата, а очекује да ће у догледно време бити потписан и Протокол о братимљењу са градом Сианом.

Делегација града Сиана, током дводневне посете обишла је значајне културно-историјске институције Крагујевца и према речима директорке Канцеларије за спољне и прекоморске послове, уверила се колико је Крагујевац у историјском и привредном смислу важан за Србију.

Делегација града Сиана упутила је позив градоначелнику да са сарадницима и крагујевачким привредницима посети међународни сајам који се у Сиану одржава у мају 2016. како би са кинеским привреднцима водили разговоре о могућностима за сарадњу у области привреде и пољопривреде.