Вести

Култура и образовање најзначајнији стубови друштва

Крагујевац, 06.06.2020 – Први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић – За нашу децу. “ Никола Дашић разговарао је данас са студентима ФИЛУМ-а, Факултета инжењерских наука и Природно-матемачког факултета о значају који је дворана Шумадија имала у друштвеном животу многих Крагујевчана.  Дашић је подсетио да је дворана Шумадија до 2000 - их била неизоставна тачка у културном животу града. На овом месту, одржан је низ концерата, фестивала, али ова дворана се највише се памти по биоскопу.

„Дворана Шумадија, мене и многе генерације везује за лепа времена. Овде смо одгледали највеће филмске класике, па и класике светске поп културе. Нажалост ситауција је данас таква да је дворана затворена и годинама није у употреби. Град Крагујевац је израдио пројекат реконструкције дворане, који се односи на предворни део, акустичну салу и помоћне просторије и води ка стварању једног мултимедијалог центра у Крагујевцу, како би сви грађани који воле културу и уметност могли да уживају у различитим садржајима“, казао је Никола Дашић.

  

Члан Градског већа за културу, Миљан Бјелетић подсетио је да постоји велико интересовање Крагујевчана за гостујућим представама, концертима, изложбама, које се тренутно одржавају у неадекватним просторима.

„Гледајући резултате истраживања на културној сцени града, показало се да крагујевачка публика очекује филмске пројекције, балетске представе и опере. То је нешто што недостаје уз филмске пројекције. Уосталом дворана Шумадија ће и бити модерна мултуфункционална сала“, рекао је Бјелетић.

Сви студенти указали су на значај културних садржаја. Анђела Милутиновић, студент ФИЛУМ-а рекла је да млади људи имају потребу да се културно изражавају и сазревају уз квалитетне културне стимулансе као што су гостовања најзначајних драмских, музичких и сликарских уметника.

„Дворана Прве крагујевачке гимназије и Позориште за децу врло често не могу да приме све заинтересоване Крагујевчане и зато ми је веома драго што ће наш град коначно добити модерну мултифунционалну дворану на месту некадашњег биоскопа Шумадија. Очекујем да ово буде чврст подстрек за све младе људе и Крагујевчане да додатно развијају своје таленте у области културе и да сазревају као еманциповани чланови грађанског друштва“ рекла је Анђела Милутиновић.

Консултант за економију и одрживи развој, Владимир Доби каже да култура има веома важну улогу у креирању радних места и економском расту.

„Свесни смо да су инвестиције у култури спор процес, путовање ка мењању културног идентитета града и као такве економски су врло тешко мерљиве, али опет оне предстваљају везивно ткиво друштва и основу за промену коју желимо да направимо у граду. Озбиљна и модерна економија коју желимо да створимо у Крагујевцу нераскидиво је везана са културом. Она као таква подразумева рад на стварању друштва које ће бити засновано на иновацијама, знању и креативности. За то су нам неопходна два стуба, образовање и култура. Управо због тога смо развили велики број пројеката у области културе, желећи да грађанима Крагујевца сигнализирамо наш однос према култури и образовању, као најзначајнији и као нешто што ће бити фокална тачка у развоју града“, истиче Владимир Доби и додаје да инвестиције у културу зависе углавном од јавног сектора и да је значајно што ће Крагујевац имати подршку републичких и националних институција.

Реконструкцијом дворане,  Крагујевчани ће добити модерну мултифункционалну дворану од 722 места и простор за истовремено организовање жанровски различитих културних садржаја. Ивестиција од пет милиона евра представља најзначајније улагање у инфраструктуру у области културе у последњих 50 година.