Вести

Крагујевац закључује ову годину великим успесима

Година на измаку била је тешка за пословање, али Крагујевац је закључује великим успесима, оценио је градоначелник Никола Дашић на новогодишњем пријему који је организован за представнике привредног, друштвеног, политичког и јавног живота градских и републичких институција. Уместо јадиковања над тешким временима која су уследила после пандемије коронавируса и кризе у Украјини, у нашем граду много је тога урађено.

 

Поносан сам на све вас. На привреднике, на грађане, на све људе који раде у јавном сектору. Захваљујући огромној подршци председника Републике и Владе Србије, Крагујевац данас има Палату правде, тако да смо поред здравственог центра коме гравитира два милиона људи, постали и правосудни центар, истакао је Дашић. Ту је и нови Државни дата центар са суперкомпјутером, а таквих има тек неколико у Европи. Коначно смо створили услове да нам млади научници не одлазе из Крагујевца и Шумадије.

 

Успели смо заједно са државом да изградимо готово хиљду станова за припаднике служби безбедности, који на повлашћен начин могу да реше своје стамбено питање. Поред тога, скоро смо отворили и нови Казнено – поправни завод урађен по светским стандардима. У тим најтежим временима, ми смо успели да отворимо и пројекат Чиста Србија, који подразумева изградњу и реконструкцију 360 км канализационе инфраструктуре.

 

Оно што је, такође, јако важно јесте северна обилазница. Очекујем да радови почну већ на пролеће. То нам је битно јер ћемо из центра града изместити транзитни саобраћај, али пре свега да бисмо у првој деоници обилазнице могли да отворимо нову индустирјску зону. Крагујевац је задњих година постао веома интересантан инвеститорима и ми морамо да ширимо наше развојне шансе, истакао је Дашић.

 

Оно што је мени посебно драго то је да се Крагујевац у овој грејној сезони коначно ослободио највећег загађивача. У градској топлани заменили смо све котлове на угаљ намодернијим котловима на гас и смањили аерозагађење за 70 посто. Тај пројекат нас, уз неке градске одлуке, међу којима је и одлука да нема више градње без садње, ставља на место најзеленијих градова у Србији.

 

Иначе, ово је први новогодишњи пријем у мандату градоначелника Николе Дашића. Претходни су изостали због поштовања противепидемијских мера и забаране окупљања. Надам се да нас сада чека неко боље време и неке мирне године, да видимо шта можемо да урадимо у нормалним околностима кад смо у оваквим условима научили да будемо успешни, поручио је Дашић.