Вести

Крагујевац у првој фази пројекта "Чиста Србија"

У Палати Србијa данас су потписани анекси уговора са представницима 14 градова и општина у којима на 16 локација почиње реализација пројекта „Чиста Србија“. Прва фаза изградње канализационе мреже у Србији, у оквиру овог пројекта обухвата и град Крагујевац.

На наше велико задовољство Крагујевац и група градова и општина које прве покрећу овај пројекат, потписали смо релевантни оперативни анекс уговора са представницима кинеске компаније CRBC и Министарства грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре. Анексом је у Крагујевцу утврђена изградња првих 40 километара канализационе мреже, од предвиђених преко 350 километара и град је спреман, казао је градоначелник Никола Дашић након потписивања анекса уговора у Палати Србијa, да радови почну за месец до два.

Вредност потписаних анекса уговора су 336 милиона евра и обухватају радове на изградњи 26 постројења за пречишћавање отпадних вода и 700 километара потпуно нове канализационе мреже.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, је казао да се креће од локалних самоуправа које су прве успеле да ураде пројекте.

У наредних пет година инвестираће се преко четири милијарде евра у комуналну инфраструктуру и у преко 80% локалних самоуправа у Србији изградити потпуно нова канализациона инфраструктура и постројења за пречишћавање отпадних вода.

Рок да се цео пројекат заврши, казао је министар је пет година, а 36 месеци по локалној самоуправи.

 

Извор: Град Крагујевац