Вести

Крагујевац на вези са дијаспором кроз емисију "Србија на вези"

"Имао сам част и задвољство да почетком године у име града Крагујевца са градоначелником Милвокија Кавалир Џонсоном потпишем Протокол о сарадњи наша два града. Како је дошло до повезивања два града која се налазе на два континента, удаљених хиљадама километара и шта повезује sister cities говорио сам у емисији „Србија на вези“ @rts.srbije посвећеној нашој дијаспори. 

Крагујевац је други град из Србије који је успоставио такву сарадњу са градом из САД - а на иницијативу српске заједнице у Милвокију. Први Споразум о братимљењу 2005. године потписали су Београд и Чикаго.

Крагујевац је један од градова у свету који има највећу породицу градова пријатеља и побратима – 28 градова из 20 – так земаља. И то није само

формалност, већ озбиљна посвећеност ка јачању међународних веза и заједничком развоју.

Ових дана Крагујевац улази у процедуру братимљења са још два града, такође на њихову иницијативу. Један је Гванахуато из Мексика,  а други Катерини из Грчке. 

Имајући у виду да је Крагујевац тренутно најбрже растући град, град дигиталне будућности који се позиционира као центар ИТ и хај тек индустрије, у емисији је било речи и о условима које уз подршку државе стварамо за младе научнике и стручњаке - данас боље од оних ван граница наше земље. Мислим пре свега на Државни дата центар, Иновациони дистрикт – трећу фазу дата центра чија је градња почела у фебруару и где ће се налазити Научно – технолошки парк, али и на Центре изврсности са Банком матичних ћелија чије се отварање очекује у мају. 

Таквим условима за бављење науком препоручујемо се и нашим стручњацима, који су својевремено отишли из Србије, да сада наставе каријеру у својој земљи".

 

Извор: званични Инстаграм и Фејсбук налог градоначелника Крагујевца Николе Дашића