Вести

Крагујевац један од позитивних примера пронаталитетних мера

Утрагању за ефикасним мерама које би зауставиле негативан демографски тренд у Србији, Крагујевац је посетио министар Ратомир Ратко Дмитровић, који је са градоначелником Николом Дашићем разговарао о мерама локалне демографске политике. Састанку су поред Гордане Дамњановић чланице Градског већа за здравствену и социјалну заштиту присуствовали Милка Симић директорка ПУ "Нада Наумовић" и Василије Антић директор Дома здравља.

"У Србији нас има све мање и мање тако да смо, током састанка, највећу пажњу посветили популационој политици", истакао је градоначелник Дашић. "Велики је проблем што годишње губимо град величине Лознице и уколико наставимо овим трендом ми ћемо 2050. године прећи границу иза које нема повратка. Разменили смо искуства о томе шта је све могуће предузети и шта планира држава у будућности не бисмо ли себе заштитили као народ. У  тренутку када изгубите популацију више није битна ни земља, ни територија, ако ту нема ко да живи."

"Крагујевац је презентовао шта све предузима на том пољу – од видова помоћи за младе родитеље, бесплатног превоза за све ђаке основних и средњих школа и старије од 65 година, бесплатних уџбеника за полазак у први разред, субвенционисање боравка деце до економске цене у приватним вртићима, вантелесне оплодње коју град финансира од 2015. године и трудимо се да све те мере из године у годину унапређујемо",  рекао је Дашић.

"Чуо сам ствари које су охрабрујуће што се тиче популационе политике на локалу", истакао је Дмитровић. "Међутим, Крагујевац и остала места у којима имамо примере добре праксе не могу у кратком времену да промене демографску слику која је изузетно тешка."

Према речима министра Дмитровића, Србија је у демографском смислу у силазној путањи и та путања је као залеђена стаза, нестајемо великом брзином. То је добило додатано убрзање појавом короне. Тако је 2019. године забележено 37 000 људи мање, а прошле године чак 55 000. Ове године процењује се да ће тај број износити 60 000. У 2050. години Срба неће бити више од четири милиона, истакао је Дмитровић и додао да је сада сваки пети становник старији од 65 година, жена рађа први пут у тридесетој години, просечна старост је 44 године.

То је проблем са којим се Европа суочава већ 20 година и једино решење је промена свести, а то је најтеже.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs