Вести

Комеморацијама у Илићеву, Маршићу и Грошници обележена Три октобра

Крагујевац је још једном послао поруке мира са места страдања недужних цивила 19. октобра 1941. године. Тог датума као чин освете у селима Илићеву, Маршићу и Грошници, убијено је више од 400 грађана, села су спаљена а то је био само почетак одмазде окупатора, као увод у трагедију коју Крагујевац и читав свет памте. Полагањем венаца крај споменика подигнутим на стратиштима обележена су у Крагујевцу Три октобра.

У име Града, на комеморативном скупу у Грошници почаст страдалим жртвама одали су Никола Дашић, градоначелник Крагујевца и Сања Туцаковић, чланица Градског већа за локалну самоуправу.

Октобар је најтужнији месец за Крагујевац и Крагујевчане. Сећамо се свих страдалих 21. октобра када је учињен највећи погром у историји човечанства који читав свет памти, казао је градоначелник Никола Дашић. Ми памтимо и догађаје који су претходили трагичном стрељању у Шумарицама а то су страдања Крагујевчана убијених у селима Илићево, Маршић и Грошница. Више од 400 очева, синова, браће, домаћина убијено је тог дана, али поштовање указујемо и свим женама, мајкама, сестрама које су остале да храбро воде домаћинство и породицу. Наша је обавеза да за будуће генерације чувамо сећање на страдале претке и сваке године са ових места позовемо на мир и свет подсетимо да се овако нешто никада не понови, поручио је градоначелник Крагујевца.

Крај споменика у Илићеву, у име града невино страдалим жртвама почаст су одале др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Данка Андоновски, чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима. Др Дамњановић је подсетила да Град Крагујевац као град страдалник и херој негује културу сећања на све жртве и да се ове године обележава 81. годишњица.

Сваке године комеморативна манифестација Три октобра у селима Илићеву, Маршићу и Грошници окупља нас да сачувамо сећање на трагичну прошлост и један од највећих злочина у историји који је отпочео управо на овим местима, подсетио је заменик градоначелника Ивица Момчиловић и истакао да, нарочито у временима изазова каква су данашња, треба подсетити свет на бесмисао рата.

Поред представника града крај споменика у селима Илићево, Маршић и Грошница, венце су положили представници Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, организације СУБНОР, савета месних заједница, политичких партија, школа и други.