Вести

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ у Србији почела у Крагујевцу

На иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије, глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ ове године је на националном нивоу почела из Крагујевца, који је данас посетио министар Томислав Жигманов са сарадницима. Тим поводом у згради Градске управе, приређен је скуп коме су присуствовали градоначелник Крагујевца Никола Дашић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту др Гордана Дамњановић, локална омбудсманка Јелена Миливојевић, представници институција здравствене и социјалне заштите и бројних организација цивилног сектора из области заштите људских права.

 

Глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ ове године на националном нивоу кренула је из Крагујевца, града који због онога што чини на планау унапређења људских и мањинских права има респектабилну праксу и признања, рекао је министар Жигманов. Упркос одређеним помацима које смо учинили у нормативним оквирима и политике, још увек региструјемо одређене врсте слабости, суочавамо се са вршњачким насиљем, насиљем над женама, имамо проблеме и изазове када је у питању говор мржње, због чега ће министарство радити на афирмацији културе људских права и боље позиционирање читавог овог концепта унутар нашега друштва. У демократским државама постоји нулта толеранција према сваком облику насиља и ту смо да га искоренимо и да евентуалне починиоце казнимо примерено њиховим делима и да радимо на култури афирмације онога што је позитивно и ту врсту негативних појава доведемо на што мању могућу меру. У афирмацији превентивних мера када је реч о негативним друштвеним појавама, министарство ће деловати децентрализовано, што значи да ће подржати све актере од локалних самоуправа, представника невладиних организација до специјализованих институција попут локалних омбудсмана у свим деловима земље, поручио је министар Жигманов.

 

Изразивши задовољство што кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почиње из Крагујевца, градоначелник Никола Дашић је рекао да сваки мушкарац треба да схвати да решавање проблема насиљем није нешто што осликава интелектуални капацитет а ако се оно употреби према женама не осликава мушкост. Град Крагујевац ће се потрудити да искорени овај вид насиља, као и све друге видове дискриминација у чему смо и до сада постигли велики успех и драго нам је што је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог то препознало и указало нам част да ова кампања почне из нашег града, казао је Дашић.

 

Насиље над женама је кршење људских права, манифестација неједнаке моћи полова, тиха пандемија у сенци искусила га је свака трећа жена у свету. Решавање овог проблема захтева свеобухватно реаговање институција, правосуђа, стручњака и грађана, а у превенцију и едукацију морају се укључити не само жене већ и мушкарци и не само девојчице већ и дечаци, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Град Крагујевац ће у оквиру свих осам поглавља у области националног стратешког документа за социјалну инклузију Рома и Ромкиња укључити безбедност жена и девојчица а у пројекту смо и превенције малолетничких бракова. Предстоји нам формирање правилника и планова за поступање у свим институцијама јер у складу са Агендом 2030 никога нећемо оставити иза колоне. Од 25. новембра из Крагујевца шаљемо поруку посвећености елиминацији свих облика родно заснованог насиља и нултој толеранцији према њима. Захвална сам градоначелнику Дашићу што је подржао идеју формирања Одељења за људска и мањинска права, превенцију трговине људима и родну равноправност, првог у Србији, у оквиру кога се раде четири стратешка документа а која неће бити мртво слово на папиру. Наша жеља је да за добробит града Крагујевца и заједнице поставимо институционалне, системске темеље у овим областима, којима ће се поред осталог утврдити ингеренција и одговорност институција, поручила је Дамњановић.