Вести

Јосифовић: Крагујевчани плаћају дугове несавесног пословања

Повећање цене топлотне енергије од 14% је друго поскупљење топлотне енргије у овој години, за које „Енергетика“ тврди да је неопходно због повећања цена енергената(електричне енергије и гаса).

Зашто се „Енергетика“ позива на вишу цену електричне енергије и зашто је то један од аргумената за садашње повећање цене топлотне енергије,када је учешће струје у грејању грађана у Крагујевцу само 2%.

Позивајући се на поскупљење енергената приликом формирања нових цена од скоро 100 динара по метру квадратном, „Енергетика“ није навела да су њени губици премашили цифру од 8 милијарди динара. ГО Српске Напредне Странке пита, да ли грађани и овог пута морају да плаћају губитке који сами нису направили?

Београдске топлане су на основу виших цена енергената, затражиле повећање од 5,2%, Нишке око седам процената. Зашто је у Крагујевцу, грејање скупље за 14 процената? Иако су све топлане у земљи за грејање користиле угаљ из Колубаре, крагујевачка је годинама увозила угаљ из Босне, чије је цене дупло већа од домаћег. Није ни чудо да је губитак овог предузећа премашио цифру од 8 милијарди динара.

Који је реалан разлог, да се ремонти на топловоду обављају десет дана пред почетак грејне сезоне? Зашто су губици „Енергетике“ 40%, док су, на пример, у Нишу само 10%?

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине је наложили свим топланама у земљи, да за заостале дугове грађана и привреде, склапају репрограме са својим коринсицима. Крагујевачкој Топлани су исплативија утужења грађана и привреде, четири пута годишње! Овакав однос једног предузећа према корисницима услуга је недопустив. Број запослених у овом предузећу и велике плате, чини се, такође плаћају грађани.

Како ће се спровести програм увођења калолиметара, ко ће их плаћати, како ће се зарачунавати потрошња топлотне енергије у варијабилном-промењивом делу, а како у константном?- нико не зна, чини се ни у самој „Енергетици“.

Недоговорно и несавесно понашање према грађанима, без којих предузеће, у овом случају „Енергетика“, не би могла да функционишу је резултат дугогодишње владавине једнопартијског система у Крагујевцу. Грађани већ годинама плаћају дугове које сами нису направили, а циљ ГО СНС је да томе стане на пут.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
07. 11. 2013.