Вести

Јанковић: Буди савестан учесник у саобраћају, спаси себи и другоме живот

Конференцију водила Проф. др Александра Јанковић, одборник Српске напредне странке у Скупштини града Крагујевца.

У циљу решавања великог броја проблема везаних за безбедност у саобраћају и подизања свести о важности ове теме ГО Српске напредне странка основао је Одбор за саобраћај.

С обзиром на то да су чести случајеви саобраћајних незгода са тешким последицама, неопходно је вршити честу едукацију, пре свега за мање искусне возаче, као и за младе возаче двоточкаша.
Велики безбедносни проблем у граду представљају непрописна аутобуска стајалишта, где је у саобраћајном шпицу велика концентрација људи, па је ризик од саобраћајних незгода тада велики.
Необезбеђене зоне, посебно поред школа, узрок су саобраћајних незгода у којима су учесници деца. Једна од мера превенције оваквих ситуација је едукација учесника у саобраћају. ГО СНС одржаће неколико предавања и трибина на ове теме, једна од њих одржава се данас.
С обзиром на то да у граду не постоји контрола снимања саобраћаја, реалан проблем код возача је непоштовања ограничења брзине у градским условима. У улицама: Булевар Краљице Марије, Кнеза Михаила, насељу Бресница најчешћи узрок саобраћајних незгода је несавесно понашање возача. Што поред непоштовања брзине кретања, подразумева неадекватно скретање, паркирање којим се нарушава прегледност улице и слично.

Један од узрока саобраћајних незгода је и лош квалитет путева. Неадекватни путеви се лако руинирају, стварају се оштећења – рупе, које дестабилизују возило. ГО Српске напредне странке, подсећа јавност, да и у Србији постоје технички услови за снимање квалитета пута, па је могуће проверити да ли је пут изграђен по техничким прописима. Став ГО СНС-а је да се оваквом контролом може утицати на изградњу квалитетнијих саобраћајница. Узимајући у обзир и да је стална реконструкција неквалитетних путева скупља него квалитетна градња, ГО СНС-а ће Центру за моторна возила АМСС-е упутити захтев за снимање дебљине асфалта и инсталација, односно комплетне инфраструктуре.
Многа побољшања безбедности у саобраћају нису везана само за улагања, већ дисциплину и одговорност према себи и другима.
ГО СНС-а у Крагујевцу, сматра, да је неопходно подићи ниво контроле и свести људи о значају њиховог понашања у саобраћају, зато ћемо ми организовати трибине и едукације на ове теме, а на градској управи, да престане са изградњом „предизборних“ путева, већ да нам обезбеди квалитетније саобраћајнице.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
24. 10. 2013.