Вести

Израел донирао опрему Дому здравља, амбуланти број 4 враћено име "Др Моша Ели"

Дом здравља Крагујевац, крајем прошле године, добио је вредну опрему коју је донирала Израелска агенција за међународну сарадњу и развој која делује у саставу Министарства спољних послова Израела.

Тим поводом, амбасадор Израела у Србији, Јахел Вилан посетио је данас Крагујевац где се сусрео са градоначелником Николом Дашићем, а потом присуствовао свечаном представљању дониране опреме у Дому здравља. Овом догађају присуствовали су и Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, чланови Удружења израелско- српског пријатељства "Ахава".

Вредност медицинске опреме износи око 10 000 долара, а чине је два ЕКГ апарата дефибрилатор, офталмоскоп, спирометар са рачунаром и штампачем.

Ми смо данас добили опрему која ће нам много значити, посебно у овом периоду, по завршетку памдемије Ковид 19. Ово је прилика да се захвалимо народу Израела и амбасади на овој помоћи. Опрема је пре свега намењена за спирометрију, снимање срца, за прегледе ока, и све оно што је битно у постковид стањима. Такође, ово је прилика да упознамо јавност да смо амбуланти вратили име које је раније носила "др Моша Ели". Желим да се захвалим израелском народу и да кажем да смо увек били заједно и да ћемо бити заједно и у наредном периоду – казао је Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац.

Доктор Моша Ели био је познати гинеколог, хирург и хуманиста у Крагујевцу тридесетих година прошлог века. Био је активиста и донатор Црвеног крста, председник јеврејске вероисповедне општине у Крагујевцу, а 1937. године отворио је приватни хируршко-гинеколошки санаторијум за жене. Стрељан је 1941. године у Крагујевцу, а породица му је убијена на Сајмишту у Београду.

Срећан сам што сам данас овде и што смо уз помоћ наше државе и Министарства спољних послова успели да донесемо донацију граду Крагујевцу. Посебно ми је драго што ће амбуланта у којој се налазимо вратити име "Др Моша Ели". Успостављање пријатељских односа које је он гајио са Србима су основа за градњу наших односа и њихово јачање. Постојање удружења израелско-српског пријатељства "Ахава" и њихове активности олакшавају нам развој сарадње између Града Крагујевца и Израела. Желим да кажем да ми је веома драго што се та сарадња не базира само на културној сарадњи, већ се проширује и на област здравства и економије. Big fashion центар је већ присутан у Крагујевцу и надамо се да ће и остале израелске компаније следити њихов пример – казао је амбасадор Јахел Вилан.

Председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић истакао је да град Крагујевац, последњих пар година има квалитетну сарадњу са Амбасадом Израела у Србији и да је господин Јахел Вилан, увек драг и радо виђен гост у нашем граду.

На данашњем пријему код градоначелника Крагујевца који је организован поводом посете амбасадора Израела било је речи о томе да створимо услове да што више израелских компанија, попут Big центра, дође у Крагујевац, да испита наше тржиште и привредне потенцијале и да своју производњу или део производње пресели у Крагујевац или овде отвори своју компанију. На томе ћемо заједнички радити – казао је Петрашиновић.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs