Вести

Грејна сезона у Крагујевцу може да почне већ 1. октобра

Пројекат унапређења даљинског грејања у Енергетици приводи се крају а погонски систем којим ће Крагујевац са грејања на угаљ прећи на гас биће спреман 1. октобра. Завршне радове на изградњи нове најсавременије котларнице обишао је градоначелник Никола Дашић.

Велико је задовољство што се радови приводе крају и што су извођач и наша Енергетика стигли све да заврше на време. Са пуњењем система креће се 5. септембра а већ 15. септембра систем ће бити спреман за употребу, што значи да уколико буде било потребе са грејном сезоном може да се почне већ 1. октобра, рекао је градоначелник Дашић.

У борби за чистији ваздух, квалитетнији и бољи еколошки амбијент у коме људи могу да живе, Крагујевац у читавом региону држи лидерску позицију. Донели смо, подсетио је градоначелник низ одлука међу којима је и одлука за изградњу нових зграда којом се инвеститори обавезују да за сваки локал посаде по дрво чиме надокнађујемо пошумљеност Крагујевца и Шумадије. Пројекат унапређења даљинског грејања један је од највећих пројеката и по вредности и по смањењу издувних испарења у ваздуху а свим зеленим одлукама покушавамо да трансформишемо Крагујевац, поручио је градоначелник Дашић. Говорећи о светској кризи, а поготово енергетској он је нагласио да се град Крагујевац понаша озбиљно и одговорно како би грађанима обезбедио грејање, па макар на крају то био и угаљ. У случају да се догоди нешто потпуно нежељено, прекине довод гаса, Енергетика је у обавези да обезбеди довољно енергената, али је наша жеља да ове године постројење почне да ради на гас и ово предузеће престане да загађује ваздух у Крагујевцу, казао је градоначелник.

Енергетика потпуно спремна дочекује предстојећу грејну сезону. Радови на изградњи нове котларнице су завршени, а потпуну погонску спремност очекујемо 15. септембра. Што се набавке енергената тиче, потисан је уговор са Србијагасом и српским рудницима за 58 хиљада тона угља, а депоновано је већ пет хиљада тона, рекао је директор Енергетике, Андреја Илић. Ремонтовано је старо постројење и котларнице по крагујевачким насељима тако да оба система остају у функцији грејања Крагујевца а у петак 2. септембра почињемо са пуњењем првих праваца, најавио је Илић.

Ново постројење може да ради и на лако лож уље и на угаљ тако да Енергетика сада има три извора за сагоревање што је велика предност, објаснио је Дејан Владичић, руководилац пројекта из компаније Енерготехника Јужна Бачка, која је извођач радова. Постројење има пет котлова укупне снаге 110 мегавата са ефикасношћу од 98 посто, што значи да се од укупне енергије гаса, 98 посто претвара у топлоту и преда крајњем кориснику што је велика уштеда.

Иначе, посебан захтев града Крагујевца, наглашава Владичић, био је уградња система за мониторинг издувних гасова, тако да је у нову котларницу уграђен најсавременији и најскупљи тренутно у свету доступан систем који током 24 сата у грејној сезони показује параметре свих издувних гасова, од прашкастих материја до различитих оксида.