Вести

Гранде Панда-наш нови шармантни „суграђанин“

 

Пуштањем у погон пробне, а , како је планирано, за пар месеци и серијске производње електричног аутомобила „Фијат Гранде Панда“ наш град се поново враћа на заслужено место једног од лидера аутомобилске производње не смо у региону, већ и шире. 

Како је аутомобилски гигант „Стелантис“ већ најавио, обављене су све припреме да се, поред основног модела на електрични погон, ускоро почне производити и хибридна верзија овог четвороточкаша средње класе. Такође, све до 2027. године планирано је да се сваке године на тржиште избаци по један нови модел аутомобила у поменутој класи.

Оно што је за нас Крагујевчане, наравно, најважније, јесте да се наши добро обучени, искусни и посла жељни радници враћају у производне погоне чиме ће њихова, као и егзистенција њихових породица бити и дефинитивно безбедна и сигурна. Бенефити од овог пројекта не завршавају се ту, већ ће их осетити и цео град кроз повећање куповне моћи новозапослених радника, као и цела државна економија кроз неспоран раст домаћег бруто производа и остале бенефите који уз то иду, да не помињемо еколошке предности ових типова аутомобила у односу на оне на фосилна горива.

Данас кад с нескривеним поносом обележавамо почетак нових страница крагујевачке аутомобилске историје, поштено је подсетити и на следеће: када је пре нешто мало више од две године председник Вучић, као и неки истакнути чланови српске Владе, као и Српске напредне странке најавио да ће већ 2024.године у Крагујевцу Стелантис започети производњу електричних аутомобила, извесни злуради и зли језици прокоментарисали су то као још једно предизборно обећање уочи априлских избора пре две године. 

Такође је прошлог петка, на прес конференцији, председник наговестио да за понедељак има дивне вести за целу земљу. У општој граји и какофонији прешло се и преко тога. Можда није ни поштено замерати им. Јер, углавно је реч о политичарима политикантског профила који и даље верују да речено није увек и учињено, тј. „мож''да бидне, не мора да значи“.Срећом, наши грађани у огромном броју и слушају и памте и верују, јер су се небројено пута до сада уверили да је председник Вучић човек од речи. Ако се уопште разуме шта то заиста значи. Али, они нису много битни, то су им грађани већ много пута недвосмислено поручили, па да не кваримо овај свечани дан непотребним причама.

Поред неспорних економских, финансијских, социјалних и свих других мерљивих параметара, верујем да ми, Крагујевчани, поново осетимо нескривену дозу поноса што је наш град поново великим словима враћен на мапу значајних произвођача аутомобила и то оних пред којима је будућност и који ће обележити најављену зелену транзицију европске и светске, речју, глобалне економије у коју се и ми на велика врата већ сада укључујемо.

Поред свега већ наведеног, предстојећи модел који је већ од миља назван „медведић на точковима“, модели који ће се производити у нашем граду  биће доступни и грађанима средње класе, а очекују се и могуће субвенције државе за електричне верзије, како би се Гранд Панде  масовно возиле улицама наших градова, јер је реч о урбаном аутомобилу доступном већини. Или, како неко рече ових дана, Фијат Гранде Панда биће својеврстан блу џинс или плаве фармерке у свету комерцијалних модела аутомобила.

Ако неком ово може да звучи претерано или патетично, хајде да се присетимо аутомобила који је био најпопуларнији, а свакако и највољенији модел наше фабрике-легендарни „Фића“ који је обележио генрације и, на својеврстан начин, био више од аутомобила, био је наш сапутник, такорећи, члан наших бројних породица, вољен и чуван.

 

Зато ће Гранде Панда имати озбиљну конкуренцију већ у старту, наравно, не с аспекта техничких карактеристика, иновативности, модерности и томе слично, већ ће морати да се увуче и у наша срца и емоције које и сада показујемо када улицом пројезди неки с љубављу очуван и однеговани Фића.

 

                 Чланица Главног одбора СНС 

                       и народна посланица 

                       Биљана Илић Стошић