Вести

Градски Дата центар у Крагујевцу пуштен у рад

У Крагујевцу је пуштен у рад први Градски дата центар, у коме ће се уз најсавременији систем заштите чувати подаци града, градских управа, јавних предузећа и установа, али и обезбедити повезивање за републичким базама података. Пројекат је донација Кине у опреми и системском софтверу у вредности од око два милиона долара.

То је према речима градоначелника Радомира Николића круна развоја информационих и комуникационих технологија у Крагујевцу који има трајно опредељење да се бави дигитализацијом и развојем електронске управе као кључним приортетима Републике Србије. Пројектом је дефинисана и реализована изградња примарног и disasterrecovery site –a, комуникациони систем и опрема за повезивање свих органа града, видеоконференцијски систем, ИП телефонија, најсавременији системи заштите података, backup, виртуелизација и остали сервиси. Капацитети градског Дата центра превазилазе потребе органа града, па ће бити доступни Универзитету као и осталим заинтересованим корисницима.

Реализацијом овог пројекта, Крагујевац ће се додатно позиционирати као један од ИТЦ центара Србије, а изградњом Државног дата центра, Крагујевац ће ову позицију проширити и на регионалном нивоу.

Грађани ће моћи лакше да користе услуге транспарентне, отворене локалне самоуправе, Крагујевац је један од пет градова у Србији чији се подаци налазе на е-мапи, рекао је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. Ради се на повезивању Jавно комуналног предузећа Шумадија Крагујевац са системима електронске управе, матичним књигама, МУП-ом, Националном службом за запошљавање, што је још један вид добре сарадње града и Републике.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла je да је као нови облик инфраструктуре у дигиталном добу Градски дата центар постао "централни живац за паметан град и веома важан део пословног окружења". Она је истакла допринос компаније Хуаwеи користећи врхунске технологије и богато искуству. "Заједничка изградња овог дата центра представља добара почетак сарадње Крагујевца са кинеским партнерима у области дигитализације и високих технологија", рекла је Чен Бо.