Вести

Градска власт поразила своје будуће спортисте

Иако је Градски одбор Српске напредне странке, више пута указивао на ненаменско трошење буџета Града, на штету најмлађих и најугроженијих слојева друштва, такви примери су све чешћи. Најновији корак локалне власти, изненадио је све, а поразио школарце, будуће крагујевачке спортисте. Ове године школска такмичења, због недостатка средстава неће бити одржавана. Због раније Одлуке Градског већа за поскупљење обданишта, која није само удар на кућне буџете родитеља и старатеља, већ и у супртоности са Законом, јер локална самоуправа не обезбеђује средства за обављање делатности предшколског васпитања и образовањља у износу од 80 посто од економске цене по детету, многа деца више неће похађати вртиће. Незапослене породиље, њих преко 500, на своју месечну надокнаду од по 20 000 динара, као и прошле, тако и ове године, чекају више од 8 месеци.

За чије интересе ради локална самоупорава и који су јој приоритети за наредни период?

Крагујевачки ђаци, основци и средњошколци, њих око 4000, ове године неће учествовати на спортским такмичењима, јер за те сврхе локална самоуправа нема новца. Иако је Крагујевац, међу градовима који имају највећа укупна давања за спорт, око 250 милиона динара годишње, овај Град нема средства за развој школског спорта, за који је опредељено око 3 милиона динара. Средства која се издвајају за развој школског спорта, на годишњем нивоу, једнака су плати једног професионалног ватерполисте или кошаркаша. Да ли је то брига за развој спорта и здравље наше деце?

Не треба заборавити да је школски спорт највише допринео да се Крагујевац прогласи најспортскијим градом 2005.године и за то добио спортску халу у Великом парку. Прве Олимпијске игре ученика одржане су баш у Крагујевцу, а где смо данас када је у питању школски спорт? Годинама у назад у Крагујевцу није одржано ниједно Републичко такмичење, Школска олимпијада.

СНС сматра да је неопходно што пре унапредити спортску инфраструктуру кроз изградњу фискултурних сала, игралишта и реновирање постојећих. Од 22 основне школе у граду, седам нема фискултурну салу, док је у већини постојећих скоро немогуће одржавати наставу физичког васпитања. Средња медицинска школа „Сестре Нинковић“, која постоји од 1947.год., много дуже од већине спротских клубова, нема фискултурну салу. За изградњу једне сале, у којој би генерације наше деце, стекле прве спортске кораке, потребно је новца, колико је издвојено из градског буџета за десетомесечно функционисање тек формираног Ватерполо клуба „Раднички“. Челнике Крагујевца, спорт интересује само због њихове личне промоције и сакупљања политичких поена, заборављајући и на Стратегију о развоју спорта РС.

Само улагања у школски спорт и школе спорта су улагања у будућност и нашу децу, која би једног дана наследила врхунске спортисте. Потребна средства за ове намене су мала у односу на она која се издвајају за врхунски спорт. ГО СНС а апелује на локалну власт да обезбеди нашој деци услове за здрав живот, рекреацију, бављењем спортом, да реконструише постојеће фискултурне сале и терене, изгради нове и омогући свој деци и омладини равноправне услове за напредовање у спорту.

Градски одбор СНС
У Крагујевцу,
10.06.2013.