Вести

Градоначелник Радомир Николић: Сарадња Шпаније и Крагујевца

Односи између Шпаније и Србије су изванредни, менталитети наших народа су слични, као и историја - рекао је Ињиго Рамирес де Аро Валадес отправник послова амбасаде Краљевине Шпаније на пријему који организовао градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима.

Шпанија као четврта економска сила ЕУ, одмах иза Италије, жели да буде природни савезник Србије са којом ће у будућности унапредити не само односе у области културе него и на пољу економске сарадње. Шпанија је, како је данас речено посебно оријенисана на Крагујевац, као географски центар Србије. Први корак на том пољу учинила је “Teknia group“ која је посредством амбасаде Шпаније дошла у Србију и купила 70 посто удела у крагујевачком предузећу “Промотор ирва“.

Према речима Мате Ринкона, шефа Комерцијалног одељења амбасаде, у Србији ради 30 фирми из Шпаније чија су искуства веома позитивна. У Србији постоји много могућности и наша је идеја да подстичемо инвеститоре, преносећи позитивна искуства Привредној комори и удружењима привредника. Управо због тога у наредној години очекујемо много већи одзив потенцијалних инвеститора.

Шпанија је заинтересована не само да инвестира и да се укључује у привредни живот Крагујевца, већ тражи и могућности за сарадњу у области културе и образовања - казао је градоначелник Радомир Николић. Понудили смо све што можемо у овом тренутку, а то је веома кратак рок за издавање грађевинских и осталих дозвола, понудили смо бенефиције које град пружа потенцијалним инвеститорима, доставићемо и личну карту Крагујевца коју ће моћи да представе својој Привредној комори, Влади и ресорним министарствима Шпаније, тако да очекујем да ћемо у наредном периоду, после ''Teknia group'' , имати још инвеститора у Крагујевцу.

Како се чуло на пријему, има простора да се разговара на тему јавно - приватног партнерства у ЈКП “Чистоћа“. Крагујевац је, казао је Николић, заинтересован за сарадњу у пољопривредно - прехрамбеној индустрији, затим, у реализацији пројекта изградње подземне гараже, хотела, аутобуске станице, камионског терминала и тако даље.

Уз посредовање директора Института Сервантес Енрике Камаћо Гарсије наставиће се разговори о евентуалном увођењу шпанског језика у основне и средње школе у Крагујевцу, затим, гостовању шпанског балета и приказивању циклуса шпанског краткометражног филма.

Пријему су присуствовали Славица Коминац заменик председника Скупштине града, као и чланови Градског већа Миња Обрадовић за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу, Борис Ковачевић за ванпривредне делатности и Далибор Јекић задужен за привреду.

Представници Амбасаде Шпаније посетили су након тога Регионалну привредну комору, ФИЛУМ и Музеј “21. октобар“.