Вести

Градоначелник Радомир Николић: Сарадња Истарске жупаније и Крагујевца

 Градоначелник Крагујевца Радомир Николић организовао је данас пријем за делегацију Истарске жупаније, која у организацији Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, борави у тродневној посети Крагујевцу. Делегацију предводи жупан Валтер Флего, а у делегацији се налазе Валтер Драндић председник Скупштине Истарске жупаније, Марија Шарић потпредседница Скупштине, Борис Сабати директор Истарске развојне агенције ИДА као и Бојана Бојанић стручни сарадник те агенције.

Поред градоначелника Николића, са гостима из Хрватске о могућностима сарадње разговарали су председник Скупштине града Милан Урошевић, заменик председника Славица Коминац, чланови Градског већа Миња Обрадовић и Далибор Јекић, начелник Шумадијског управног округа Дајман Срејић и Јасминка Луковић Јагличић дирекртор Регионалне агенције за економски развој Шумадије И Поморавља.

Циљ посете је повезивање територија Истарске жупаније и Шумадије и Поморавља и успостављање оквира сарадње и институционалних партнерстава у сврху економске и културне размене између градова и општина, као и идентификовање могућности за приступ ЕУ фондоваима преко партнерстава на заједничким пројектима. Једна од главних тема разговора била је могућност за сарадњу на пољу истраживања, развоја и иновација.

Данас започињемо озбиљне разговоре са представницима Истарске жупаније. Желимо да направимо озбиљну међурегионалну сарадњу, базирану пре свега на њиховим искуствима са претприступним фондовима ЕУ, рекао је том приликом градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Они су као регија у Хрватској успели да привуку највише новчаних средстава из фондова који се тичу комуналне инфрастурктуре и индустријских зона. Верујем да ће њихово искуство бити веома значајно за нас и да ћемо направити озбиљну сарадњу на дужи временски период.

Разлога за ову посету има више, али је дифинитивно један од главних циљева наставак разговора које смо започели у Бриселу, истакао је жупан Валтер Флего. Желимо да размотримо могућности за унапређење сарадње, односно, да пронађемо такве заједничке пројекте са којима можемо да аплицирамо, а верујем и реализујемо средствима ЕУ. Осим тога, циљ је да се боље упознамо, да сагледамо сличности, у области пољопривреде, руралног развоја или неког другог сегмента, на чијем ћемо темељу сутра наставити сарадњу.

Иначе, иницијатива за сарадњу покренута је током партнерстава две регионалне развојне агенције на транснационалним пројектима финансираним од стране Европске уније. Током боравка у Крагујевцу, делегација Истарске жупаније посетиће Универзитет у Крагујевцу, фабрику ФАС и кооперанте ФАС -а, предузеће Gomma Line.