Вести

Градоначелник Радомир Николић: Деблокиран рачун града Крагујевца

Након четири и по месеца данас је деблокиран рачун града Крагујевца, рекао је градоначелник Радомир Николић. Он је подсетио да је актуелна градска власт два месеца, од момента именовања до данас, функционисала са том блокадом.

“Наша молба која је ишла према републичкој Влади уродила је плодом и захваљујем се овим путем и премијеру и ресорним министарствима јер су схватили у коликим проблемима се град Крагујевац налази и да је функционисање буквално свих јавних и јавно комуналних предузећа доведено у питање, јер готово сва та предузећа, у овом тренутуку своја примања за запослене исплаћују преко буџета града Крагујевца и да није било ове деблокаде ми би се сигурно још дуго мучили“, рекао је Николић.

Градоначелник Николић рекао је и да су средства граду Крагујевцу пренета из текуће буџетске резерве и подсетио да држава на крају сваке године има нешто неискоришћених средстава, по различитим основама, тако да није само Крагујевац добио средства већ је неколико најугроженијих локалних самоуправа добило та средства.

“Мислим да је негде око три милијарде укупно опредељено за локалне самоуправе а ми смо пре месец и по дана послали захтев, свесни тога да без државе нећемо моћи да деблокирамо рачун до краја године, и да измиримо обавезе према банкама на основу кредита. Средства која су стигла од државе отишла су на деблокаду рачуна и измирење обавеза према банкама, тако да наша јавна и јавно комунална предузећа неће видети много од тих средстава“, рекао је Николић.

Градоначелник Крагујевца истакао је да је деблокада рачуна битна јер ће град, у наредном периоду, лакше да одговара на захтеве јавних и јавно комуналних предузећа, због тога што ћемо имати нешто више средстава на рачуну јер део текућих прилива који је одлазио на блокаду више неће да завршава у принудној наплати.