Вести

Градоначелник организовао пријем за инвеститоре из Турске

Градоначелник Радомир Николић организовао је пријем за амбасадора Републике Турске Њ. Е. Mehmeta Kemala Bozaya који је са сарадницима боравио у радној посети Крагујевцу.

Србија и Турска су две суседне земље иако немају заједничку границу. Желимо да се односи између наше две земље, нарочито у привреди, развијају све брже - истакао је Bozay, јер имамо врло комплементарне развојне потенцијале. Турски бизнисмени ми се све чешће обраћају са жељом да улажу у Србију. Крагујевац као град има изузетан потенцијал, не само индустријски већ и пољопривредни и текстилни. Одазвао сам се на позив градоначленика Николића, како би на лицу места видео какве су могућности за сарадњу. Том приликом, амбасадор Bozay је најавио потписивање споразума између турске Halkbanke и Владе Србије о преузимању већинског дела Чачанске банке. То ће бити прекретница у развоју наших привредних односа, јер се очекује да ће присуство турске банке омогућити повољне кредите, охрабрити мала и средња предузећа. Крагујевац као привредни центар у коме послује ФИАТ, свакако тежи развоју и других сектора за које је Турска заинтересована. Широк је спектар сарадње и ова посета би могла да буде први корак у том смислу. Верујем да нећемо дуго чекати на конкретне резултате када успоставимо контакте између правих партнера са једне и друге стране - казао је амбасадор Тусрке Bozay.

Турској делагацији, у којој су поред амбасадора били Ismail Bozdemir трговински саветник и Anil Kayalar саветник, презентовали смо развојне потенцијале Крагујевца.

Представићемо им и предузећа која су у процесу реструктурирања, у процесу приватизације, представићемо део који је намењен гринфилд инвестицијама, нашу будућу индустријску зону, рекао је у изјави за медије градоначелник Радомир Николић. Они су веома заинтересовани за ово подручје. Доказ да дугорочно размишљају је и њихово улагање у финанијски сектор односно у банку која ће пратити мала и средња предузећа, што потврђује наша очекивања да ће у Крагујевац долазити стабилни инвеститори. Драго нам је што су одлучили да прво посте Крагујевац као регионални центар. Верујем да ће ово бити прави пут за успостављање озбиљне сарадње од које ће Крагујевац имати много користи, а нарочито људи који су у овом тренутку незапослени. Представили смо инустријски потенцијал, текстилну и ауто индустрију, пољопривреду. Очекујем да све оно што смо данас презентовали представе својим привредним коморама. Одлука је на инвеститорима закључио је Николић и видећемо како ћемо градити даљу сарадњу.

Данашњем пријему присуствовали су и чланови Градског већа Миња Обрадовић за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу, Далибор Јекић задужен за привреду и Предраг Џајевић члан већа за инвестиције.