Вести

Градоначелник Николић: Рефинансирање дугорочних кредита града и смањење трошкова

 Две велике и јако важне ствари су се десиле ове године - рекао је у Хроници Радио телевизије Крагујевац градоначелник Радомир Николић сумирајући резултате локалне самоуправе на чијем је челу последња два месеца.

Прво смо имали парламентарне изборе где је Српска напредна странка у Крагујевцу освојила поверење више од 50 посто бирача и ми смо поносни на тај резултат. Имали смо и смену власти у Крагујевцу крајем октобра ове године.

Због тешке ситуације у јавном сектору коалициони партнери бивше власти одлучили су да се прикључе Српској напредној странци и на нашу иницијативу дошло је до те промене. Оно што смо затекли - истакао је Николић, покушали смо у претходном периоду да представимо без икакве шминке и без увијања, јер грађани имају право да знају у каквом се стању налазе градски буџет и јавна предузећа. Због чега су данас улице неочишћене или због чега је толико неоднетог смећа, одговор на та и друга питања је - због недостатка финансијских средстава и због, по мојој процени нагласио је Николић неозбиљног понашања претходне власти према јавним финансијама и градској имовини.

У овом кратком времену од два месеца успели смо да направимо озбиљан план консолидације комплетног јавног сектора. Прва фаза тог плана је била деблокада рачуна. Захваљујући Влади Републике Србије успели смо да деблокирамо рачун и измирили смо обавезе према банкама до краја ове године. Друга фаза је рефинансирање свих дугорочних кредита које град има код пословних банака. Очекујемо, казао је градоначелник, да ће ти кредити бити рефинансирани средином фебруара када истиче тендер који смо објавили. Верујем да ће нам банке изаћи у сусрет. Следећа фаза је оно што је највероватније најболније за запослене у јавном сектору, а то је смањење трошкова. Са том фазом ће се ићи до јула, како је то од нас тражило министарство за локалну самоуправу.

То је наш план за 2015. годину. Другачије не може, џаба смо деблокирали рачун и рефинансирали кредите уколико не оптимизујемо градску управу, уколико не сведемо број запослених на рационалну меру. Сав новац који град има у овом тренутку одлази на плате запослених у комплетном јавном сектору и на измирење пореских обавеза. Ми не стижемо да повериоцима исплаћујемо дуговања, велики је број повериоца који нас зову сваког дана и инсистирају на уплатама. Због тога што су се сва јавна предузећа ослонила на буџет града не стижемо да измирмо те обавезе, тако да је Николић тим путем замолио повериоце за стрпљење и поверење.