Вести

Градоначелник Николић: Истраживачки центар за заштиту и унапређење животне средине у Крагујевцу

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима организовао је данас састанак у згради Града са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине и инвеститорима из Немачке који су заинтересовани да уложе 2,5 милиона евра за изградњу истраживачког центра који ће се бавити заштитом и унапређењем животне средине.

Ово је иницијални састанак, а Министарство за пољопривреду и заштуту животне средине је спремно да Крагујевцу пружи подршку у реализацији тог пројекта - рекла је мр Стана Божовић државни секретар. Предуслов за то је успостваљање сарадње универзитета у Крагујевцу и Келну, пре свега машинских факултета и свих струка које се тичу животне средине. Савезна Република Немачка је стратешки партнер Владе Србије и ово је јако важно за град Крагујевац који је универзитетски центар.

Истраживачки центар, како је најављено, обезбедиће посао за 60 људи. То је тек први корак који даје разне могућности за сарадњу у свим аспектима животне средине. Министарство је спремно да пружи комплетну логистичку подршку за изградњу регионалног центра за управљање комуналним отпадом у складу са националном стратегијом.

Предуслов за размену струке и знања је потписивање споразума о сарадњи универзитета у Келну и Крагујевцу. Према речима проф. др Слободана Аресенијевћа ректора Универзитета у Крагујевцу, то је од изузетног значаја за будући рад јер ће омогућити увођење нових образовних профила, размену професора и студената али и трансфер знања. У сусрет 2020. години када ћемо бити у обавези да имамо десет посто страних студената нама је овакав вид сарадње са универзитетом из Келна изузетно значајан.

Састанак који је данас организован у Крагујевцу резултат је билатералних односа између Републике Србије и Савезне Републике Немачке у области животне средине. Како је том приликом истакао Слободан Цветковић директор компаније Porr – Werner & Weber у Србији, билатерални споразум за ову област ће омогућити остваривање сарадње између српских и немачких компанија које се баве технологијама и управљањем у области животне средине.

Један од таквих пројеката је успостављање сарадње два унивезитета који би за резултат имао изградњу система за сакупљање, транспорт и третман оптада који настаје у кланичној и месној индустрији ради добијања биогаса и електричне енрегије. Крагујевац је изабран јер већ постоји сличан центар у Новом Саду, док би центар у Крагујевцу покривао подручје централне и јужне Србије.