Вести

Градоначелник Николић дочекао амбасадора Кине

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, са члановима Градског већа Мињом Обрадовић, Далибором Јекићем и Предрагом Џајевићем организовао је пријем за амбасадора Народне Републике Кине Њ.Е. Li Manchanga са сарадницима.

Ово је моја прва званична посета Крагујевцу - рекао је амбасадор Кине у изјави за медије. Пре овог пријема обишли смо пет компанија и упознали се са стањем у тим предузећима. Разговарали смо са градоначелником Николићем о могућностима сарадње између Србије и Кине, укључујући и град Крагујевац. Упознати смо са предностима које потенцијалним инвеститорима нуди Крагујевац, од сточарства до индустријских зона. Амбасадор Кине Li Manchang је рекао да ће све информације које је данас добио, пренети кинеским компанијама, а наша Влада и Амбасада Кине охрабриће заинтересоване инвеститоре да дођу у Крагујевац и пронађу заједничке интересе са вашим компанијама како бисмо развијали узајамно корисну економску сарадњу. Градоначелник Крагујевца ме је обавестио да ће упутити позивно писмо кинеским компанијама да дођу у Крагујевац како би оствариле први контакт. Кина има развијену и текстилну индустрију, а овде постоји тржиште квалификоване радне снаге, па је и то била тема разговора.

Ово је била прилика да амбасадору Народне Републике Кине представимо све оно што Крагујевац издваја на инвестиционој мапи Србије, казао је градоначелник Радомир Николић. Презентовали смо све предности, замолили смо Њ.Е. Li Manchanga да заинтересује инвеститоре из Кине за Крагујевац, објаснили смо какви су нам планови, шта желимо као град, где се налази наша привреда данас и како је то изгледало некада. Верујем, истакао је Николић да ћемо наћи заједнички језик, како је и сам амбасадор рекао, и да ћемо успети да отворимо нова радна места захваљујући кинеским инвеститорима.

Одговарајући на питања новинара о конкретној сарадњи, нпр у аутомобилској индустрији, Li Manchang је рекао да те преговоре директно воде кинеске компаније са компанијама у Србији. Ја као амбасадор само дајем политичку подршку, охрабрујем их и подстичем. Важно је да постоји добра воља и жеља и надам се да ће сви детаљи бити договорени благовремено на обострано задовољство.