Вести

Градоначелник и председник Скупштине града обавили своју грађанску дужност

Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић са супругом је гласао у 11 часова , на бирачком месту број 12. у ОШ Јован Поповић у МЗ Вашариште.

"На данашњем референдуму се изјашњавамо о изменама које је препоручила и Венецијанска комисија. На овај начин избацујемо политику из правосуђа и сматрам да сваки грађаним треба у томе да учествује и да да свој суд. Очекујем успешност референдума, да буду усвојене измене Устава, јер то је део агенде на нашем европском путу, јер сматрам да је Србија већ трасирала свој пут ка Европи", изјавио је Дашић након гласања.

Своју грађанску дужност, на бирачком месту број 38 у ОШ „Радоје Домановић“, у МЗ Центар, обавио је и председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић са супругом.

Велики је значај да грађани града Крагујевца и Републике Србије данас изађу на референдум и гласају за уставне реформе у области правосуђа јер се на тај начин стиче већа независност правосуђа, већа независност судских органа, самосталност тужилачке функције и на тај начин ћемо омогућити да више нема толико уплива политике у избор правосуђа. Спречићемо да дође до тога да неки општински одбори могу да предлажу и бирају судије, спречићемо да дође до тога, као што се десило 2009. године, када је 830 судија остало без посла, што су они пре нас назвали „правосудном реформом“, иако је гарантована сталност судијске функције, Овај акт о промени Устава, ове промене Устава у области правосуђа уводе сталност судијске функције, већу самосталност судских и тужилачких органа и на тај начин ћемо добити квалитетније судске органе", рекао је Петрашиновић.

На 168 бирачких места у Крагујевцу, данас, на републичком референдуму ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, своје бирачко право моћи ће да искористи 155 293 грађана. Бирачка места биће отворена до 20.00 сати.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs